Matlagning från enkel thailändsk mat var inte exakt enkelt, men lunchen var fantastisk

(Bildkredit: Coco Morante)

Kokbok: Enkel thailändsk mat: Klassiska recept från det thailändska hemmet Kök av Leela Punyaratabandhu
Helhetsintryck: Enkel? Inte exakt. Men helt värt att göra vacker, utsökt thailändsk mat hemma? Absolut!

Rostning av ris med låg värme i en halvtimme testade mitt tålamod. Jag inser inte att det var möjligt att smutsa ganska så många skålar för en lunchs skull. Leap-frogging från ett recept att konsultera ett annat recept, som hänvisade till ännu ett recept (en stor pet peeve av min) körde nästan mig nötter.

Men när det var över, var jag så glad att jag äntligen hade tagit steget i att laga äkta thailändsk mat hemma.

Recept jag försökte

  • Svin Satay, s. 19
  • Northeastern-hakad kyckling sallad, s. 74
  • Långkorn vit ris, s. 168 (sorts)
  • Rostat rispulver, pg. 182
  • Satay sås, s. 188
  • Gurka Relish, s. 191

Matlagning från enkel thailändsk mat

Tumma genom intro av Enkel thailändsk mat hjälpte mig att förstå logiken bakom hur recepten organiseras – varje kategori är en del av en klassisk thailändsk matupplevelse. Noshes och Nibbles är avsedda att ätas som mellanmål mellan måltiderna, Rice Accompaniments är rätter som serveras bäst tillsammans med en ångande skål med ris och enplätterad mat kan serveras på egen hand utan ris vid sidan av. Godis är för varje tid på dagen (inte bara efter måltiderna), och grundläggande recept och beredningar består av såser och kryddor som krävs för att skapa många av rätterna i tidigare kategorier. Som sådan kommer du ofta att hitta dig själv fram och tillbaka mellan sektionerna.

Från att köpa ingredienserna, förbereda de enskilda komponenterna i varje recept, att städa upp köket (som såg ut som en tornado hade gått igenom när jag var klar) tog denna kokbok mig på en resa.

Thailändsk lång chilis undviker mina matvaror för matvaror, även om jag bor i ett område som är fyllt med marknader av alla etniciteter du kan tänka dig. När jag kom hem och vred genom boken igen efter min livsmedelsresa, insåg jag att “Long Chiles from Mexico” jag triumferande gjorde på en japansk marknad visade sig vara mer som Anaheims än de paprikor med fingreformat som visades i bok. Jag kunde inte spåra Wild Betel-blad, så jag försökte prova en av mina favoritartiklar att beställa i thailändska restauranger, Leaf Wrapped Salad Bites (s. 25).

Gurka Relish och Satay Sauce

(Bildkredit: Coco Morante)

Fläsk Satay

(Bildkredit: Coco Morante)

Att läsa igenom Pork Satay (s. 19) receptintro ger dig en bra uppfattning om Ms. Punyaratabandhus typ av receptskrivning och hur mycket omsorg och forskning som gick in i denna kokbok. Hon öppnar genom att berätta vad du får in (läs: en utsökt aptitretare av övre fläskspett serveras med två medföljande, kontrasterande såser). Nästa stycke beskriver receptets uppkomst, som har en viss allvarlig gatukredit – det är från en familjevän som driver en salladsaffär. Slutligen får vi en primer på hur man äter satay som de gör i Thailand, utan extra redskap och använder de kvarstående spettarna för att plocka upp de lätta syltade kryddorna.

Satay spettarna framträdde precis som lovat – ömt och förkolat från broilern (du kan göra dem på en grill eller i en grillpanna också). Den jordnötssmörbaserade Satay Sauce (s. 188) och Cucumber Relish (s. 191) gjorde absolut maträtten – eftersom fläsken marineras utan salt behöver du verkligen kryddorna för att slå upp och ta fram smaken av köttet och kryddor. Nästa gång skulle jag antagligen använda ungefär hälften av gurkmeja, eftersom den tillsatte lite av en dammig, medicinsk anteckning när den användes i så stor mängd (två teskedar för ett pund kött).

Medan fläsk marinerad flyttade jag vidare till ett annat recept, nordöstra hackad kyckling sallad (s. 74). Detta är en av mina favoriträtter att beställa i thailändska restauranger, och min man älskar det också. Som han säger, “Hur kan du gå fel med en köttsallad?” På thailändska heter den “lap kai”, som jag också sett stavat fonetiskt som laab, lab eller larb.

En vacker lunch, så givande efter att ha använt varje maträtt i mitt kök!

(Bildkredit: Coco Morante)

Vad du än kallar det, versionen i Enkel thailändsk mat är helt enkelt fantastisk. Intensivt kryddad och kryddig, den packar en vägg av perfekt balanserade smaker – du vill definitivt göra den rekommenderade potten av ris att servera bredvid den. Savory, salt fisk sås tömmas av färsk lime juice, och en stor stans chili värme bidrar med kryddor och vacker färg till såsen. Chili Heads, jubla.

Du måste dock göra vissa förberedelser för att göra denna maträtt. I avsnittet “Grundläggande Recept och Förberedelser” i slutet av boken hittar du de nödvändiga recepten för Rostad rispulver (s. 182) samt Red Chili Powder (s.181). Rispulvret är ganska enkelt att göra, men det kräver ett vakande öga och nästan konstant fussing. Lyckligtvis gör receptet en hel kopp, som kommer att hålla bra i upp till sex månader (salladsreceptet krävde bara två teskedar). Nästa gång tror jag att jag ska försöka sprida riset ut på ett bakplåt och rosta det i en låg ugn för att rädda mig lite arbete.

Chilipulvret är välsignade lätt att göra – det är bara rostade, bearbetade torkade chili. Dock kan två hela koppar fågelögonchiler vara svåra att spåra. Thai Kitchen säljer dem i en liten burk, så att köpa tillräckligt för att göra detta recept slutade kosta mer än vad jag var villig att spendera. Istället ersatte jag Pequin Chiles, som den vänliga affärsinnehavaren på World Spice Merchants informerade mig om att likna smakprofil och värme nivå till Thai Bird Chiles.

Vad kan vara bättre

Ms. Punyaratabandhus förklaring och recept på Long-grain White Rice (s. 168) stymied mig från början till slut. Fullständigt bekant med att ånga en bra pott ris hemma kunde jag inte förstå hennes logik. Hon hävdar att importerad ris med ny grödor tenderar att ha högre fuktinnehåll än gammaldags ris, så det kräver ett högre förhållande mellan vatten och ris för att laga mat korrekt. Om något skulle inte, skulle det högre fuktinnehållet innebära att det behövdes mindre vatten? I vilket fall som helst tog jag inte hänsyn till det föreslagna vattnet till risproportioner, och gick med min vanliga metod att tillsätta vatten till grytan tills den täckte riset med ca 7/8 “, bland annat en knuckle-värde av vatten. Riset blev perfekt kokt, kornen lätt att separera och fluffa med en gaffel före servering, som rekommenderas.

Bortsett från denna ovanliga hicka var alla proportioner och metoder förnuftiga, lätta att följa och producerade utsökta resultat! Var dock medveten om att många av de grundläggande recepten och beredningarna kommer att producera mycket mer än du behöver göra ett enda recept. Jag har två koppar extra jordnötsås i min frys, dopad i en mini muffin-tenn för snabb upptining och enkel betjäning. Det finns också mycket rostat ris och chilipulver i mitt skåp. För mig är det här en bra sak – jag kan inte vänta med att göra den nordöstra krossad kycklingsalat igen, och den här gången kommer det att gå långt, långt mindre förberedelse.

Final Takeaway

“Enkel” beskriver inte riktigt hur mycket tid och krukor och krukor det tar att göra dessa recept, men det är värt det för thailändska rätter av restaurangkvalitet som är gjorda i ditt hemkök. Jag är så glad att jag fick över min ånger och drog in i matlagning thailändsk mat hemma!

Enkel thailändsk mat gav en bra guide till detta nya till mig territorium. Att nå bortom min komfortzon av köpta currypasta och enkla soppar gav en ny nivå av förtroende och förståelse för de kraftfulla men balanserade smakerna av thailändsk mat och jag ser fram emot att göra fler recept från den här boken. Jag är glad att lägga till denna vackra debutkockbok från Ms Punyaratabandhu till min samling, och jag följer nu hennes skrivande från och med nu!

Hitta boken på ditt lokala bibliotek, oberoende bokhandel eller Amazon: Enkel Thai Mat: Klassiska Recept från Thai Hem Kök av Leela Punyaratabandhu

Apartment Therapy Media gör sitt yttersta för att testa och granska produkter på ett rättvist och öppet sätt. Synpunkterna i denna recension är personliga synpunkter från granskaren och den här produktrecensionen sponsrades eller betalades inte på något sätt av tillverkaren eller en agent som arbetade på deras vägnar. Tillverkaren gav emellertid oss ​​produkten för provning och granskning.