Magiska rostade persimmonskivor: 5 nya smaker!

Tillbaka 2008 skrev jag om ett magiskt, mystiskt sätt att äta persimmons. Receptet var enkelt: Skiv en Fuyu persimmon, smutsa lätt med kanel och baka i en brödrostugn tills kanterna lockar runt omkring 10 minuter. Resultatet är alkemi: värmen ger fram persimmons naturliga sockerarter till en läcker sötma och kaneln ger bara en krydda krydda. Det är fortfarande mitt favorit sätt att äta en persimmon. Men i år fick jag tänka: hur skulle det fungera med andra kryddor? Läs vidare för resultaten av mitt experiment.

Jag bestämde mig för att testa mitt magiska persimmonrecept med följande nya kryddor: krystalliserad ingefära, 5-krydda, färska musslor, kardemum och, för en smaklig smak, rökt paprika. Dessa är varma, vinteriga kryddor och går naturligtvis bra med persimmons. I sista minuten bestämde jag mig för att smyga i ett vildt kort: några klämmor av chili flingor för en varm värmebehandling!

Först tog jag två bara mogna Fuyu persimmons och skivade dem horisontellt i skivor. Jag har funnit att 1/2 cm skivor fungerar bäst här, eftersom de är tunna nog att rosta snabbt men tjock nog för att vara saftiga. Sedan placerade jag skivorna på en foliefodrad bricka (pergamentet kommer också att göra), sprinklade dem min experimentella kryddor och poppade dem in i en brödrostugn i ca 10 minuter. (För regelbundna ugnar, prova en förvärmd 400 graders ugn, kontrollera efter fem minuter.)

Resultaten var spektakulära. Alla kryddor gjorde underbart, att komma in i sina egna med persimmons sötma. Medan jag åtnjöt dem alla tyckte jag att 5-krydden var min favorit. Kryddets komplexitet gifte sig perfekt med den söta persimmonsmak. En riktig vinnare. Den röda paprikaen var också en vinnare, speciellt när toppade med en liten bit av gräddig ost.

Chili flingorna var också bra, men kräver ytterligare undersökning. Det behöver en annan smak att leka med det söta och värmen. Kanske sprinkling av koriander eller basilika? Eller något salt som en ost eller någon prosciutto? Tiden att gå tillbaka till labbet!

För det ursprungliga persimmonposten, gå här.

Relaterad: Persimmon Tart

(Bilder: Dana Velden)