Lycklig Dyngus Day! Prova lite polsk mat.

Vi lärde oss just om Dyngus Day igår, och mannen har vi saknat. Alla dessa år kunde vi ha vaknat till pojkar som kastar hinkar med vatten över huvudet eller slår på benen med pilgolv. Alla dessa gånger kunde vi ha ätit kielbasa och pierogi. Om du inte har någon aning om vad vi pratar om, läs vidare…

Dyngus Day är en polsk helgdag, firade måndagen efter påsken. Det firade ursprungligen dopet av prins Mieszko jag, den första härskaren i Polen, som förde kristendomen till landet. Det började traditionen att sprinkla vatten på människor på Dyngus Day morgon, som utvecklats till unga männas sedvänjor som visar sin kärlek till en tjej genom att dumpa vatten på huvudet och piska benen med grenar.

Romantisk!

Idag är den största Dyngus-dagen i USA i Buffalo, New York. Det är också en stor semester i South Bend, Indiana, där den markerar början på den politiska primära säsongen.

Vi är inte för stora på att bli smacked med pilgryn, men vi älskar polska specialiteter som pierogi och kielbasa. Och bigos, en söt och sur polsk gryta med surkål, fläsk, svamp, tomater och ibland äpplen eller honung, låter gott. Om du inte är för full från din påsk att äta, fortsätt med Dyngus Day.

Behöver du vissa matkällor? Läs den här guiden till de polska marknaderna i Greenpoint, Brooklyn.

Här är några recept:
• Fru Kostyras Kielbasa (hon är Martha Stewarts mamma) ovanför.
• Potatis- och getost Pierogi, även från Martha Stewart
• Stekt Sauerkrautkakor med Kielbasa, från Gourmet
• Bigos Stew, från Chow

Mer om Dyngus Day:
• Dyngus Day Buffalo

Relaterad: Hur man gör ett smörlamm till påsk (en annan polsk tradition!)

(Bild: MarthaStewart.com)