Kommer den riktiga sötpotatisen vänligen stå upp?

Sötpotatis. Orange-fleshed rot grönsaker som är bra för bakning och fantastiskt strös med brunt socker, eller hur? Tja, ibland. Vanligtvis är de kvaliteter som skiljer en sötpotatis från deras icke-jämnrelaterade kusin yam subtila. Men när du försöker återskapa ett recept som görs speciellt med sötpotatis blir den skillnaden enorm.

(Bildkrediter: Stephanie Barlow)

Jag hade en vag uppfattning om skillnaden mellan sötpotatis och yams (tips: de är inte ens en del av samma familj), men tänkte att det var litet eftersom de ser ganska likartade ut. När jag besökte Singapore förra året tog jag en matlagningskurs och lärde mig att göra en efterrätt kallad Ondeh Ondeh. Dessa sötsaker var som ingenting jag hade smakat förut – ihåliga sötpotatisdegbollar lagade tillräckligt länge för att smälta sockret inuti en karamellkonsistens och sedan rullade i färsk riven kokosnöt. Degen kände på något sätt och det flytande karamellcentret sprängde med den första biten. Jag kunde inte få nog av dem.

Förutom att ha en skillnad utseende än yams, har sötpotatis en annan näringsmässig smink också. Degen kändes som jag kneaded rismjöl och socker i de ångade och mashed sötpotatisen. När de var kokta, utvidgades degen och tog en tät, strängig känsla när de ätit. (Classic yam beteende, jag har sedan lärt mig.) Det var självklart att jag bara kom igenom ungefär hälften av en ondeh ondeh (skulle det bara vara okej i det här fallet?); det smakade bara inte bra.

Så började jag söka efter den riktiga sötpotatisen. Först, försök bara googling skillnaden mellan de två och se om du inte blir förvirrad. North Carolina Sweet Potato Commission förklarar:

Den söta, orangefärgade rotkulturen som ofta anses vara en yam i USA är faktiskt en sötpotatis. Alla så kallade yams är sötpotatis. De flesta tror att det är långa röda sötpotatisar, men de är bara en av många sorter av sötpotatis.

Så jag hade någon lyckats finna den enda yam trots allt detta? Eller slutade jag med en apelsin sötpotatis som bara inte fungerade som en grön man skulle? Jag såg hårdare och hittade en vitkvistad sötpotatis på en hel mat i New Jersey. Visst var det det. Det var lite lättare att mosa och köttet var stärkelse efter matlagning, mer som en potatis, och inte strängig som yam. Ondeh ondeh var ljus och inte tät och tjuv som tidigare. Framgång! Nu om jag bara kunde räkna ut fyllningen hade jag något.

Har du någonsin försökt hitta en riktig sötpotatis?