Kokar du från Vintage Recept?

Jag älskar vintage kokböcker! Jag har en liten men växande samling som jag har samlat från varuförsäljning, använda bokhandlar och hyllor av specialbutiker som Omnivore Books i San Francisco. Som föremål för skönhet och nyfikenhet är dessa böcker en skatt. Men arbetar de gamla recepten fortfarande i dagens kök?

En annan källa till vintage recept är erbjudanden från den brittiska förlaget Persephone Books som har släppt en handfull återtryck av matlagningsböcker från nittonde och tjugonde århundradet Storbritannien. Här är ett urval från Agnes Jekylls Köksuppsatser:

Super Chokladkaka.
Ett halvt pund färskt smör slagen till en grädde, 7 ägg (äggulor och vitt slagna separat och de vita rören rörde sig i det sista), 1/2 pund bästa vaniljchoklad riven och uppvärmd i ugn, sedan slagen i smöret med 3 oz. torkat mjöl, 1/2 pund siktat socker, 4 oz. malda mandlar, 1 tsk salat flyktigt. Baka i en slak ugnen, sedan is med en tunn mjukisning smakad med maraschino. Om ingredienserna är ordentligt slagna blir det väldigt lätt.

Jag tycker faktiskt att detta recept är ganska härligt och njut av utsikten att unraveling dess mysterier. Vad är sol flyktig och vaniljchoklad? Vad är en slak ugnen och kan allsmält mjöl ersättas med torkat mjöl? Kan inte slå mjölet gör kakan hård? Min inre Harriet-the-Spy kan inte vänta med att komma igång!

Jag planerar att testa detta och några andra recept från Kitchen Essays under de närmaste veckorna. Men innan jag börjar skulle jag älska lite råd från våra läsare om hur man ska närma sig vintage recept.

Finns det några grundläggande regler? Anser du alltid receptet som skrivet, även om det inte är så meningsfullt? Vad har du lärt dig av dina experiment? Har du en favorit vintage recept eller recept bok?

Relaterad: Weekendinspiration: Tidig amerikansk matlagning

(Bild: Dana Velden)