Karamelliserad vit choklad är den nya mörka choklad

Vit choklad har fått en dålig rap för långt för länge. Det är sant, det är extremt sött och tenderar att sakna komplexiteten i mörk- och mjölkchoklad, men vita chokladtrogister har argumenterat i år att vit choklad har kapacitet att vara komplex och toasty – allt du behöver göra är att karamellisera det.

Vit choklad största styrka är dess krämiga, mjölkande jämnhet. Smaken av vit choklad är extremt söt, men om du karamelliserar den i ugnen i ca 30 minuter blir den mörk och blir en varm gyllene färg med en komplex och nutty smak. Det är lite som smörgås eller karamell, men med all den krämiga jämnheten av vit choklad. Det är ett enkelt knep att prova hemma med vår guide till att göra karamelliserad vit choklad.

Läs mer: Har du försökt karamelliserad vit choklad?

När chokladet är karamelliserat kan du låta det svalna tillbaka till en hård choklad och använda precis som vanlig mjölk eller mörk choklad. Vi gillar det särskilt för karamelliserad vit choklad “varm choklad”.

Ett inlägg som delas av Ottar Chocolate (@ottarchocolate) på

Nu säger äterens Whitney Filloon att vi ska se karamelliserad vit choklad överallt. Hon skriver att det faktiskt uppfanns 2006 av en kock på Valrhona som av misstag lämnade lite vit chokladuppvärmning i ett vattenbad i flera timmar. När han kom tillbaka var det en ljusguldbrun och gav av doften av “rostad brittisk shortbread”, sa företaget i ett pressmeddelande.

Det var en lycklig olycka, för den karamelliserade vita choklad var utsökt. De bästa bakverkskockarna och chokladisterna lärde sig tekniken från Valrhona, och de gick tillbaka till sina restauranger och började lägga på menyer. Men det var fortfarande en ganska esoterisk, insider ingrediens.

Sedan 2012 började Valrhona sälja sin rostade vita choklad kommersiellt som “blond” choklad, vilket gjorde det mycket lättare för människor att börja använda det hemma utan att behöva göra sig själv genom att rosta vit choklad i ugnen.

På senare år har rostat, rostad, blond eller karamelliserad vit choklad varit en favorit hos kockar och bloggare.

Som Eater påpekar, inkluderade Pioneer Woman även en handledning om hur man gör karamelliserad vit choklad på hennes blogg för två år sedan, och föreslog att den använde den för frost Irländsk gräddbrun eller pepparkakor Hostess cupcakes.

Boston Girl Bakes kallar det “flytande guld”.

Cathy Mini of Our Mini Family använde den för hennes mjölk och blond chokladfallskakor efter att ha fått en bar av Valrhona blond choklad från franska ministeriet.

Karamelliserad vit choklad har varit älskad av bakverkskockar och matbloggar i flera år, och nu ser det ut som om det går ut på att bryta ut i en stor, vanlig trend.

I år inkluderade Starbucks semesterdrycker en rostat vit chokladmocka gjord med denna teknik.

“Vi tog vit choklad och applicerade en kulinarisk vridning genom att långsamt rosta vit choklad för att bruna kakaosmöret och karamellisera mjölken och sockret. Detta fördjupar smaken, gör den mer komplex och ger ut rostat nötter som dröjer när du sippar drycken , säger Starbucks dryckesutvecklare Erin Marinan.

För La Maison du Chocolats julkollektion i år var blont choklad prydd med tranbär, rostade mandlar och pistaschmandlar för en av bitarna i sin “Starlit Night Bouchees” presentförpackning.

Godiva har en blond choklad och saltad karamell godisbar och i år debuterade Hersheys Hersheys guldbar, som är gjord av “karamelliserad creme” med pretzels och jordnötter. Det “karamelliserade creme” är rostat vit choklad, och om Hersheys har det i godisgången, kommer vi nästan säkert att börja se ännu mer av det inom en snar framtid. Det kan inte vara länge innan vi kan köpa karamelliserad vit chokladglass i mataffären, kan det? Jag hoppas verkligen inte.

Vad tycker du om karamelliserad vit choklad?