Känn dina tyska Riesling vinregioner: Mosel, Rheingau, & Pfalz

I tidigare inlägg har jag diskuterat tyska Riesling i allmänhet samt de många olika stilar och nivåer av sötma som finns inom tysk vinlagstiftning. Denna vecka, stil och sötma åt sidan, kommer jag att fokusera på de skillnader som finns mellan de olika tyska vinodlingsregionerna med särskild inriktning på områdena Mosel, Rheingau och Pfalz. Vill veta mer?

Riesling är den tyska vinindustrins lynchpin. Medan det står för endast ca 20% av alla vingårdsplanteringar, är det det första druvan som kommer att tänka på när någon nämner tyskt vin. Riesling anses vara den ädla av sorter som planteras i Tyskland och planteras i alla vinodlingsregioner.

Medan det finns tretton officiellt utsedda vinodlingsregioner i Tyskland (Anbaugebiet), är de som vi huvudsakligen ser på exportmarknaderna, särskilt i USA, de Mosel, Rheingau och Pfalz.

Ett senare besök i dessa regioner tjänade till att fördjupa min förståelse för dessa skillnader. Medan Riesling otvetydigt bevarar sin sortens karaktär varhelst planterad, är skillnaderna i terroir starkt återspeglade i vinerna, vilket skapar underbar mångfald inom Tyskland Riesling-kategorin.

Mosel
Detta måste vara en av de mest hisnande vinregionerna i världen, med vinodlingar planterade på branta sluttningar i hela Moselflodens dalar och dess bifloder Saar och Ruwer. Det svalare klimatet, där vindruvor ofta kämpar för att mogna, tillsammans med marken med blå, grå och röd skiffer, ger viner av otrolig renhet, finess och elegans. Mer än någon av de andra regionerna, är Mosel där oftast en lite sötare stil fungerar bäst för att balansera vinens markerade surhet. Eftersom mycket torra Moselviner kan sakna lite kött och verkar för mycket, innehåller många fortfarande upp till 13 eller 14 g / l restsocker – knappast märkbar med all den sura surheten.

Mosel Rieslings är vackert doftande med känsliga blommiga, persika och citrusaromer, racy sura, lätta och hårda steniga mineraler. En otrolig renhet och lätthet att ofta kommer att tänka på när jag smakar Mosel Riesling, särskilt de från de främsta vingårdarna, som Sonnenuhr (solskyddet), Wehlen, Zeltingen eller Brauneberg.

Medan vi besökte många små fastigheter, många med innehav på mindre än 10 hektar. Vad som slog mig om och om igen var den passion och stolthet de unga vinmakarna hade för sin region och sina viner. I synnerhet var jag imponerad av en grupp unga vinmakare som kallar sig “Moseljünger”, som regelbundet träffar idéer, smakar varandras viner och arbetar tillsammans för att främja Moselregionen, istället för att se varandra som ” konkurrens. Med utsikt över den berömda vingården Apotheke i byn Trittenheim, var en minnesvärd smakprov värd av vinmakaren Verena av Weingut Clüsserath Weiler. Tillsammans med vinmakare från fem andra vinodlingar – Bernhard Eifel, Geltz Gilliken, C.H. Berres, Deutschherrenhof och Peter Lauer – vi behandlades oss till en otroligt varierad provsmakning av Moselviner.

Rheingau
Med vingårdar prickade längs den majestätiska Rhen floden, anses Rheingau ofta som den mest kända och ädla tyska vinregioner. Inte långt från Frankfurt och Wiesbaden, är Rheingau också hem för Geisenheim, Tysklands internationellt erkända vinodlingsinstitut. Rheingau-regionen var en av de tidiga promotorerna av torr Riesling och medverkade i att inleda Erstes Gewächs (First Growths) klassificering av vingårdar, vilket är toppen av kvalitetspyramiden genom vilken tyskt vin klassificeras.

Jämfört med Mosel har Rheingau viner mer ryggrad och struktur med fastare mineralitet, större rikedom och kropp. Här kommer den torra stilen i sig själv, med viner med intensiv smak och koncentration, fokus och längd, särskilt de från de brantare sluttningarna av vingårdarna. Många av Tysklands mest kända egendomar och vingårdar är belägna i de berömda byarna Rüdesheimer, Johannisberg, Winkel och Eltville. Dessa inkluderar kända namn som Schloss Vollrads, Kloster Eberbach, Schloss Johannisberg, Künstler, Georg Breuer, Josef Leitz, som alla är tillgänglig i USA.

Pfalz
Detta var mitt första besök på Pfalz och det var verkligen ett ögonöppnare. Ligger inte långt från franska gränsen och Alsace, är dess Haart bergskedja faktiskt en fortsättning på de franska Voges bergen. Längre söder om att både Mosel och Rheingau, Pfalz är en relativt varmare region. Jordar skiljer sig också åt, med mindre skiffer som finns. Istället är rikare lummiga jordar mer utbredda.

Medan både Mosel och Rheingau är den reflekterande kraften hos floderna som är det viktigaste topografiska inflytandet, är det i Pfalz bergen som är viktiga, vilket ger skydd mot kalla vindar och regn. Här är viner bredare, rikare och fylligare i kroppen. Pfalz är också den region där jag kom över de mest torra vinerna, liksom många andra sorter som Chardonnay, Weissburgunder (Pinot Blanc) och Blauburgunder (Pinot Noir). Utmärkta producenter besökte bland annat Müller Catoir, Bürklin Wolf, Von Winning, Knipser och Christmann.

Vin att prova

Medan vi smakade igenom 2009-tappan med producenterna, kommer du fortfarande att upptäcka att 2007 och 2008-talet fortfarande finns i USA. Det här är bra eftersom Riesling åldras så bra, och vinerna borde ha tagit på sig ytterligare flaskålderkomplexitet.

Mosel

2009 Clüsserath Weiler Riesling HC, $ 14 – Läcker fruktig. Racy surhet som gör det verkar ganska torr (även om 17g / l restsocker). Massor av fokuserad mineralitet.

2009 Bernard Eifel Kabinett Feinherb, $ 16 – 11% abv, 16g / l RS – Tjusande blommans näsa – lila, vita blommor med hints av rosevatten och krydda. Delikat, skarp, uppfriskande med mycket mineralitet.

2009 C.H. Berres Riesling Impulse, Qualitätswein – Medium-torr stil med 19g / l restsocker. Mycket livlig med livlig ljus frukt, blommiga anteckningar och en delikat mineralsk ryggrad.

2009 Zilliken Butterfly Riesling, Qualitätswein, $ 19 – en medium-torr stil, massor av sten- och citrusfrukter och blommiga anteckningar. Krisp, saftig med god mineral på mållinjen.

2009 Peter Lauer Ayler Kupp Fass 4 Riesling Feinherb, $ 38 – Stark stenig mineral näsa med känsliga floror och stenfrukter. Racy och uppfriskande med stort djup av frukt och smakintensitet. Mycket lång finish.

2009 Carl Loewen Laurentiuslay Riesling Alte Reben Trocken, 25 dollar – Gjord av 100 år gamla vinrankor. Fantastiskt spänd gom och mycket harmonisk med mycket steelt mineralitet med stor smakintensitet – mogna aprikoser, persika, guava och kryddor. Mycket fräsch.

Pfalz

2009 Müller-Catoir (MC) Riesling Trocken, Pfalz 21 dollar – Läckra torka med mycket livlig frukt. Helt uppfriskande med dofter och smaker av bara plockad fruktträdgård. Trevlig jordartsmetall. Medan det inte är alltför komplicerat, kombinerar det elegans med en saftig livlighet

2009 Dr. Bürklin-Wolf Wachenheimer Rechbächel Riesling Trocken, 25 dollar – Generös mogen frukt, aprikos, nektarin med jordnoter och exotiska kryddor. Krisp, slät och lång.

2009 A. Christmann IDIG Königsbach Riesling Grosses Gewächs Trocken, 45 kronor – En enda vingård vin. Fantastisk arom och smakintensitet och fruktkoncentration. Mogen jordgubbar, persika och aprikoskompott med tips av exotisk krydda – ingefära, muskotnöt. Snygg gom med fast mineral och ger utmärkt struktur. Mycket lång finish. På den dyra sidan – men värt det för ett speciellt tillfälle.

Mary Gorman-McAdams, DWS, är en New York-baserad vinpedagog, frilansskribent och konsult. Hon har examen i Wine & Spirits från Wine and Spirits Education Trust (WSET) och är kandidat i Master of Wine Program.

Relaterad: Vem älskar tyska Riesling-viner?

(Bilder: Mary Gorman-McAdams)