Kan Instant Coffee Be Good Coffee?

Helt fantastiskt Karaktär Edina Monsoon sa en gång: “Instant kaffe är bara gamla bönor som har kremerats.” Och medan det inte är helt sant – är instant kaffe faktiskt bryggt kaffe som har dehydratiserats i torra granulat som är förpackade redo för att du ska skaka in i en kopp – just-add-hot-water-sakerna har inte ett utmärkt rykte för smak . Det är tills nu.

Kalle Freese, en före detta finsk Barista-mästare, har lanserat ett företag för att förändra hur vi tänker på drycken. Hans uppdrag med Sudden Coffee är att ta bra kaffe till alla. “Om du är i en liten stad, finns det ingen högdensitet i specialbutiker runt”, säger han. “Vi vill bara göra gott kaffe enkelt och tillgängligt.”

(Bildkrediter: Justin Kaneps)

För närvarande arbetar Sudden Coffee på en prenumerationsmodell. Du anmäler dig till ett paket med sex koppar, prissatta till 5 kronor per kopp, vilket inte är billigt, men Freese säger att han hoppas att priset kommer att bli mer nåt fram till slutet av året.

Och det finns mycket som går in i varje kopp också. Varje kopp bryggs individuellt för hand, med hjälp av kvalitetsbönor som företaget köper från hantverkare. “Vi köper de bästa bönorna vi kan, vi försöker brygga det bästa vi kan, och vi försöker att inte skruva upp resten”, säger Freese. Resultatet är ett omedelbart kaffe som ligger i nivå med vad du kan dricka i ett specialkafé.

(Bildkrediter: Anna Brones)

Naturligtvis finns det vissa nackdelar, som förpackningen för engångsbruk, vilket säkerställer att kaffet är friskt, men betyder också ett tomt plaströr efter varje kopp. (Personligen, i stället för att kasta min, har jag sparat dem för att lägga kryddor för att laga mat på sommarcamping.)

  Cilantro: Varför är dess smak så polariserande?

Freese säger dock att tanken inte är att plötsligt kaffe blir din nya kaffebeslutning. Istället fyller det omedelbara kaffet ett gap. “Jag ser plötsligt som ett komplement till det andra kaffetrycket du gör”, säger Freese. “Om du har chansen att gå ut på ett café, bör du göra det, det handlar om så mycket mer än kaffe.”