Inspirerande Illustrerade Recept: De Rita & Koka

På jakt efter recept som är mer än bara skrivna ingredienslistor och enkla instruktioner? Titta inte längre än De ritar och kockar, en ny bok med 107 recept skrivna och illustrerade av konstnärer från hela världen. Vacker, underhållande och alltid inspirerande, den här boken kan bara göra att du omprövar definitionen av “recept”.

Om matlagning med ett recept som inte anger exakt hur många teskedar salt eller hur hög värmen gör dig nervös, är det förmodligen inte boken för dig. Även om ett bra antal illustrationer – särskilt bakningsrecepten – är ganska specifika i sina instruktioner, innehåller många av dem helt enkelt ritningar av ingredienserna och lite instruktiv text.

För dem som gillar utmaningen att laga mat, är dessa bareben recept ett inspirerande hoppbräda. Swiss Alpine Macaronies är till exempel en gratin kokta potatis och makaroner med stekt lök och bacon, schweizisk ost och grädde, bakad i 20 minuter och serveras med kokta tomatslipor. Hur mycket av varje ingrediens? Vilken temperatur är ugnen? Konstnären Stefanie Hess pekar inte på oss, men uppvärmningsblandningen av karbohydrater och grädde är så övertygande att det inte skulle vara svårt att improvisera en läckra gryta från hennes extra, men precis skisserat recept.

Med konstnärer från hela världen som illustrerar recept nära deras hjärtan kan bokens underrubrik vara “Enkel komfortmat från hela världen”. Många rätter krediteras konstnärernas mödrar, och nästan alla verkar som den typ av mat du kan lyckligt äta ensam vid ditt köksbord i slutet av en lång dag.

Men det här är en konstbok lika mycket som en bok med recept, och skulle vara så välkommen på soffbordet som det är i köket. Oavsett vad din smak är i mat eller illustration, är du säker på att hitta något tilltalande i De ritar och kockar.

Köp boken: De ritar & kock av Nate Padavick och Salli Swindell, $ 12.35 på Amazon
Publicerad i USA av Weldon Owen

Relaterad: Mer Recept som Konst: En Roundup av Illustrerade Recept

(Bild: Courtesy of Weldon Owen. Illustration av Christina Kent.)