Ingrediens Spotlight: Fleur de Sel

En vän förde oss denna lilla kruka med havssalt som en souvenir från hennes resor i Frankrike. Det har suttit i vårt skåp och stirrar på oss varje gång vi öppnar dörren och frestar oss och ber om att användas. Hur ska vi använda vår fleur de sel?

Fleur de sel är som saltolivens extra virginolivolja. Det är de första, mest bräckliga saltkristallerna som bildar sig på toppen av havsvattnet när det avdunstar. Kornen är fläckiga och kan variera i färg från grå till rosa på grund av de naturliga mineralerna i vattnet. De som vet, att fleur de sel också har en särskilt nyanserad och ömtålig smak som ställer den över vanligt havsalt som kommer från fullt förångat havsvatten.

Fleur de sel gör ett bra efterbehandling salt – det är faktiskt för dyrt och sällsynt att använda för mycket annat! Vi har lagt till några klämmer på våra matlagningar, och vi gillar den subtila knäcken och skarpa spetsar av saltighet som det lägger till. Vi njuter också av det helt enkelt ströet över färskt bröd doppat i olivolja! Vi tänker försöka nästa med färsk sommarmelon och yoghurtlassis.

Fleur de sel är också saltet av val för bagare och godismakare. De används för att göra saltade karameller, choklad och andra överraskande konfektioner. Vi måste vara säkra på att spara lite för vår semesterbakning!

Vad mer skulle du rekommendera att göra med fleur de sel?

Relaterad: Enkla nöjen: Rädisor med smör och havsalt

(Bilder: Emma Christensen för Kitchn)