Ikigai är det japanska livsstilen som lovar lycka

Den danska termen som beskriver begreppet mysighet – hygge – förkroppsligar en känsla av värme, och det var “det” frasen i slutet av 2016. I början av året mötte hygge hård konkurrens från lagom, ännu ett skandinaviskt buzzword. Nu finns det ett nytt livsstilskoncept från Japan: ikigai.

I kärnan är ikigai det exakta motsatsen till hygge. Medan hygge främjar ett långsammare liv som betonar självomsorg och tar tid för sig själv, är ikigai mer motiverande – det fokuserar på att hitta ditt syfte i livet.

Enligt BBC: “Det finns ingen direkt engelsk översättning, men det är en term som förkroppsligar tanken på lycka i livet. I grund och botten är ikigai anledningen till att du står upp på morgonen.”

Det kan till och med finnas någon (inofficiell) länk mellan ikigai och livslängd. Som väktaren påpekar att japanerna har den längsta livslängden i världen och vissa studier har funnit de som dämpar pensionen med ett år lever längre.

“I den japanska kulturen är retirement och inte upptagen med ditt sinne och din kropp upptagen, så att den är dålig för din hälsa, eftersom det kopplar din själ från din ikigai”, skriver Héctor García, medförfattare till Ikigai: Den japanska hemligheten till en lång och lycklig Livet för väktaren. “Ikigai kan översättas som” en anledning till att vara “- den sak som får dig ut ur sängen varje morgon. Att hitta din ikigai känns vara avgörande för livslängden och ett liv fullt av mening. Japans folk fortsätter att göra vad de älskar , vad de är bra på och vad världen behöver, även efter att de har lämnat kontoret för sista gången. ”

Att förstå ikigai kan vara knepigt, än mindre hitta din egen. Men sättet att börja navigera filosofin är att fråga dig fyra frågor: Vad älskar du? Vad är du bra på? Vad behöver världen från dig? Vad kan du få betalt för?

Är du bekant med den här termen? Låt oss veta i kommentarerna!