Hur man väljer bra billiga vin från de stora märkena: Pinot Grigio

Pinot Grigio viner har upplevt oöverträffad tillväxt i USA under de senaste 20 åren. Efter Chardonnay är Pinot Grigio det näst mest populära vitt vinet.

Tyvärr tenderar vissa snobbar att avvisa Pinot Grigio som tråkigt och i bästa fall oskyldiga. Men, som uttrycket går, “kasta inte barnet ut med badvatten.” Pinot Grigio förtjänar inte all den dåliga pressen det blir. Om det produceras i industriell skala, kan resultaten verkligen vara neutrala och förglömliga. Kasta in lite kärleksfull omsorg och uppmärksamhet, och Pinot Grigio kan vara charmig, med härliga aromer och smaker av citrus och stenfrukt, med blommiga anteckningar, tips av krydda och mineral.

Vinerna är generellt lätta till medelstora, med skarp syra.

Pinot Grigio (pee noh GREE joe) är faktiskt det italienska namnet på den franska druvan Pinot Gris. Medan franska ursprung har Pinot Grigio planterats i Italien i drygt ett sekel, särskilt i de nordöstra delarna av Veneto, Friuli-Venezia-Giulia och Trentino-Alto Adige. Sådan är efterfrågan på Pinot Grigio-viner, att planteringarna av Pinot Grigio snabbt ökat över vinodlingsvärlden, särskilt Kalifornien, Australien, Nya Zeeland och i Oregon, där den kallas Pinot Gris.

Med tanke på det stora antalet Pinot Grigio-producenter på marknaden och den uppfattningsbara variansen i kvalitet, hur kan du veta om ett visst märke Pinot Grigio kommer att smaka fint?

Lätt om du råkar känna den enskilda producenten, eller ha en specialist vinassistent till hands för att ge råd. Men det här är inte alltid fallet, speciellt om du köper från en stor butik eller stormarknad.

För att göra saker lite enklare bestämde vi oss för att smaka genom 15 exempel på stora märken Pinot Grigio viner för mindre än 15 dollar för att se vilka som levererar både på kvalitet och på värde. Vi inkluderade också Santa Margherita, men priset kostar allt mellan $ 18 och $ 25, eftersom det är en av de mest sålda varumärkena, och det var verkligen varumärket som förmodligen startade USAs kärleksaffär med Pinot Grigio i mitten av 1970-talet.

Pinot Grigio viner bör avnjutas unga, medan de fortfarande behåller en livlig friskhet. För det mesta är det inte viner för att hålla. Därför blev vi överraskade på vårt köpuppdrag att hitta några 2005 och 2004 viner fortfarande på hyllorna. Vi inkluderade en 2005 i vår provsmakning, och tyvärr var det trött och ledsen.

Så, tips nummer ett med dessa viner: kontrollera att vintern är ny (2007 eller 2006). Naturligtvis vägrade vårt urval tungt på italienska viner, men vi hade också några kaliforniska exempel och en från Australien.

Av de 15 vinerna smakade vi bara sex som vi verkligen skulle njuta av att dricka. Många var utspädda, saknade frukt och friskhet, och tydligt bitter på mållinjen. Detta var en stor besvikelse, eftersom Pinot Grigio, när den är väl gjord, är ett perfekt varmt vädervin.

Av vinerna smakade våra sex favoriter var:

2006 Alois Lageder RIFF, IGT Delle Venezie ($ 10) – Härliga peachy-stenfruktarom, uppfriskande med god vikt på gommen och ren mineralfärg. (17/20)

2007 Ruffino Lumina, IGT Venezia Giulia ($ 13) – Brimming med mogen ungdomlig frukt, aprikoser, äpplen och några blommiga anteckningar. Skarpa med några kryddiga örtnoteringar på mållinjen. (16,5 / 20)

2007 Ecco Domani, IGT Delle Venezie ($ 9) – bevisar att ett stort varumärke fortfarande kan leverera. Färska, persika dofter och smaker. Lätt, livligt och rent över gommen. Bra gjort (16.5 / 20)

2006 Kris Pinot Grigio, IGT Delle Venezie ($ 11) – Apple och citrus på näsan. Färskt och lätta. Några stenfrukter på gommen och några mineraltips på mållinjen. (16/20)

2006 Santa Margharita, DOC Alto Adige ($ 20) – Krisen, torr och fruktig med några tilltalande citrus och gyllene äpplearomer. Ren och fräsch över gommen med medellängd. (15,5 / 20)

2007 Woodbridge Pinot Grigio, Kalifornien ($ 9) – förmodligen mest frukt framåt på ett avsiktligt sätt, men det fungerade. Intense dofter av persika och aprikos på näsan och livliga smaker av citruszest med en kryddig kick på mål. Enkelt men perfekt för sommarkvällar (14,5 / 20)

De flesta av de viner som vi inte betygsatt var vid billigare slutet, priser mellan $ 6 och $ 10 och många var 2005 årgång. Kanske, om vi hade kunnat köpa 2007-tappningen, skulle dessa viner också ha blivit mer rankade. Detta upprepar punkten att hitta den senaste möjliga tappningen. Ett annat tips är att försöka gå över $ 8.

Med detta sagt var det bara ett urval av 15 viner, och om vi kommer över några ytterligare Pinot Grigio ädelstenar under sommaren kommer vi vara säker på att skicka vidare namnen.

Luta dig tillbaka och koppla av med ett glas Pinot Grigio. Krisp och aromatisk, den är mycket mångsidig med mat. Dess lättare kropp gör den till en perfekt apéritif. Det parar också underbart med mjuka skalkrabbor (som fortfarande finns på min lokala fiskmarknad), krispiga vårrullar, Sushi, Proscuitto, fikon och arugula sallad, grekiska dolmas eller till och med kryddiga rätter som mexikanska enchiladas eller Thai green curry.

Fram till nästa vecka, njut av.
Mary

Föregående bra billiga vin: Hur man väljer bra billig vin från de stora märkena: Cabernet Sauvignon