Hur man gör din egen vinäger

Ser du det? Den slimiga röda substansen på toppen av denna keramikburk kallas en mamma av ättika, eller vinägermor. Det är i grunden en kombination av cellulosa och ättiksyrabakterier som bildar på fermenterade alkoholvätskor. Som namnet antyder gör en eddikmamma ättika!

Vad du behöver

Ingredienser
2 flaskor vin
Mor av ättika

Utrustning [OR] Verktyg
Bred keramisk munkrok med spigot

När det tillsätts vin, cider eller andra alkoholhaltiga vätskor, skapar en ättika mamma ättika med lite hjälp från syre. Ämnen av vinäger bildas ibland i butiksköpta vinägerflaskor när vissa socker eller alkohol på något sätt kommer in i vinäger när det flaskas. Det dyker upp som ett tunt lager av slime som flyter ovanpå vinägerna. Det är ofarligt och kan filtreras ut med ostklaff eller kaffefilter. Braggs äppelcidervinäger kommer med mamman.

För att göra din egen vinäger, köp en bred munkorg med en spigot på basen. Använd inte glas eller plast eftersom ättika och dess moder måste vara på ett mörkt ställe. Därefter behöver du mamman och två flaskor vin. Om du har en mamma som bildas i en flaska vinäger, bra! Om du inte redan har en mamma behöver du ättiksyrabakterierna – det kallas mycoderma aceti och kommer ofta i en kruka och ser ut som en klar vätska. Den kan köpas i vinbutikförsörjning butiker, som lätt kan hittas via din favorit online sökmotor.

Hur som helst, ta din ättika mamma eller mycoderma aceti, dumpa den i crock, töm de två flaskorna vin, och låt den här blandningen fungera sin magi. Försegla inte korken helt – mamman av vinäger kräver syre. Täck det med några lager ostkorg försedd med ett gummiband – så kan det fortfarande andas och det kommer att hålla damm och buggar ur vinägerna. Placera crock i en medelhög (60 ° -85 ° F) mörk plats.

Först kommer bakterierna att se ut som en transparent blöja i vinet. Vänster ostört och givit syre, växer den till en fast blob som täcker toppen av vätskan. När mamma är etablerad, mata den en gång i veckan med ett glas vin. Lägg inte till starka viner som port eller sherry.

Om några månader borde du ha ättika. Vitt vin tar längre tid att fermentera än rött vin gör – röda brukar ta tre månader medan vita kan ta upp till 6 månader. Detta beror på skillnaden i sulfidhalten i vinerna. Eftersom moderen flyter högst upp, använd spigoten längst ner för att komma åt din vinäger. Filtrera det ett par gånger genom kaffefiltren för att avlägsna sediment. När ättika mammen slutligen sjunker till botten av crock, slänga den ut eller ge en platta till en vän så att de kan göra sin egen vinäger.

Fler tips om vinägerframställning, tillsammans med felsökningstips, finns här.

Relaterad:
Bra fråga: Vad är det här slimmet i min vinäger?
Vinäger: Har det ett hållbart liv?
Recept: Sauerbraten – ett gott rostbiff marinerat och braised i ättika
Vad handlar det om: Vit Balsamvinäger?
Pickling: Välja en vinäger
Dricka Vinäger: Har du någonsin gjort en busk?

Vill ha mer smarta handledning för att få saker gjort runt hemmet?
Se alla våra Hacks-handledning

Vi letar efter bra exempel på din egen hushållsunderrättelse också!
Skicka in din egen hemsida Hacks handledning eller idé här!

Posta ursprungligen publicerad 28 september 2009

(Bild: Kathryn Hill)