Hemma i Oakland med matförfattare Nik Sharma

Vem: Nik Sharma, matförfattare för San Francisco Chronicle och ett brunt bord
Var: Glenview stadsdel av Oakland, CA

Nik Sharma är en matförfattare, kommersiell och redaktionell matfotograf och bakverkskock. Hans vackra blogg, A Brown Table, vann IACP (International Association of Culinary Professionals) -priset för bästa fotobaserade kulinariska bloggen 2015 och 2016. Han skriver också en vanlig kolumn för San Francisco Chronicle och arbetar för närvarande med sin första kokbok med Chronicle böcker, som beror på hösten 2018.

Född i Bombay till en familj som har två väldigt olika kulturer, var Nik väldigt påverkad av sin barndoms matlagning. “Min far är hinduistisk och vegetarisk, och min mor är katolsk och icke-vegetarisk. Så från en mycket ung ålder lärde jag mig att para olika livsmedel. Idag gillar jag att spela med blandande smaker och tekniker från olika länder och kulturer.”

Ett projekt Nik ser fram emot att vara en serie månatliga middagar som han kommer att vara värd och laga mat, från och med vår kommande vår. Tanken är att föra människor runt bordet för att ansluta sig till varandra, för att skapa och stärka lokalsamhället. “Min mat är bara en aspekt av middagsklubben, det kommer att handla om hur vi kan stödja och uppmuntra varandra som ett lokalsamhälle.”

(Bildkredit: Melissa Ryan)

Ett besök med Nik Sharma och hans kök

Vi besökte Nik i hans hem i Glenview, där han bor med sin man, Michael. Även om köket är det enda rummet som de inte har renoverat än, så är det vad som sålde dem på sitt hus.

Vem lagar och äter här?

Min man och jag bor här med våra två pälsbarn: vår hund, Snoopy, och det senaste tillägget till vårt hem, vår katt, Vesper Lynx.

Hur hittade du ditt kök?

Min man och jag letade efter att flytta från South Bay till East Bay och i vår sökning efter ett hem blev vi snabbt förälskade i Oakland. Glenview är ett charmigt grannområde med stuckaturhus och hantverkshus med Sausal Creek som löper bredvid den.

Vad som drog oss till denna underbara och unika stad var hur det spelar hem för många olika levande kulturer. Oakland är också en av de få städerna som vi båda har bott i och kände genast den starka känslan av gemenskap och stolthet.

(Bildkredit: Melissa Ryan)

Har du gjort några renoveringar?

Köket är ett av de få rum som vi inte har ombyggt sedan vi har flyttat in. En av de saker vi satt upp var en mitten av hylla från West Elm där jag visar några av mina favorit bakpannor och mögel som jag har samlat som rekvisita från olika antikaffärer över hela landet. Jag återställde några gamla Coca Cola-lådor för att hålla mina bakverk och bakverkskokböcker som jag lagrar i köket för snabb referens, eftersom bakverk är min första kärlek.

(Bildkredit: Melissa Ryan)

Vad är din favorit sak om ditt kök?

Utan tvekan takfönstret och de två fönstren vid mitt skrivbord som lät mig titta på bakgården. Vad jag älskar om mitt kök är att jag kan laga och arbeta i samma rum, vilket gör det funktionellt men ändå bekvämt och ett avkopplande utrymme för mig att tänka och vara kreativ.

(Bildkredit: Melissa Ryan)

Har du ett favoritverktyg eller minnen?

Mitt favoritverktyg är mitt klippblock som jag hämtade upp från Williams-Sonoma; Jag använder det för allt mitt prep-arbete. Utöver det är min Vitamix mixer och min KitchenAid stand mixer de två andra verktygen som utnyttjar mest. Jag håller ett par miniatyrpipskruvar som jag plockade upp i Indien för några år sedan på mitt fönsterhylla precis ovanför diskbänken, och min mamma gav mig bara två nya att lägga till i min samling.

(Bildkredit: Melissa Ryan)

Vad är det smartaste med ditt kök?

Eftersom jag utvecklar och testar recept för att leva, tenderar jag att hålla en hel del kryddor och ingredienser till hands, vilket kan bli lite galet om jag inte håller den i kontroll. Jag köper kryddor i små kvantiteter och märker burkarna, vilket hjälper mig att hålla mig organiserad. Jag har nyligen fått en Alexa för jul och jag försöker lista ut olika sätt jag kan använda för att hjälpa mig i köket.

Vad är det sista bra du gjorde i ditt kök?

Jag experimenterar hela tiden i köket, men överlägset är min favorit sak som jag nyligen gjort, ostron Rockefeller.


Niks 5 bästa bett


  • De grillad bläckfisk med potatis och oliver på Marzano är perfekt kollad och kryddat; Jag kunde äta det varje dag med ett kyldt glas rosé.
  • De dosa våfflor på Juhu Beach Club. Det är ur lådan på rätt sätt! Det finns väldigt få indiska kockar som gör fusionsmat rätt och Preeti Mistry tillhör den gruppen människor.
  • De croissanter från La Farine Boulangerie. Och om du får en chans, bör du ta en titt på baksidan av bageriet för att se bagarna i aktion!
  • De huevos rancheros på Sequoia Diner (och de gör sin egen surdeg också!)
  • Maten är alltid bra på Penrose, men det här är också en av mina favoritplatser för att få en cocktail. De Gamla kubanska och den Ellhorn är två av mina favoriter.

Detta kökbesök är en del av den här månadens Bite-sized Guide, våra reseguider till destinationer nära och långt. Den här månaden får vi veta Oakland genom en vandring, recept och besök med lokala kockar. Se fullständig guide här.