Hemlagad Kombucha Vecka 2: Har jag redan försvunnit min första sats ?!

(Bildkrediter: Ariel Knutson)

För mitt vårprojekt försöker jag sparka min dyra, köpte kombucha vana genom att göra den hemma. Förra veckan samlade jag alla nödvändiga förnödenheter och denna vecka handlade om att göra kombucha och vänta på att magiken skulle hända.

Det var förvånansvärt lätt att göra, men jag tror att det kan vara fruktansvärt fel med min SCOBY. Har jag redan krossat sakerna?

Att göra kombucha var lätt – kanske för lätt. Jag gjorde helt enkelt socker-teblandningen och lät den svalna, tillsatte starteren kombucha-te och sätta blandningen i en burk, slängde SCOBY i burken, täckte burken med pappershanddukar och ett gummiband och lät det sitta i mörkret , häftigt ställe.

Se vår kombucha handledning: Hur man gör Kombucha Tea hemma

Sex dagar efter att ha satt det satt tog jag kombucha för att se hur det gör (och ta bilder för det här inlägget). Den kombucha luktade redan bra, men till min skräck såg min SCOBY, inte så söt.

Så här ser min SCOBY ut just nu:

Ah! Vad är de vita fläckarna?!

(Bildkrediter: Ariel Knutson)

Så här ser SCOBY i handledningen ut:

Så söt och ren

(Bildkredit: Emma Christensen)

Se skillnaden? Självklart gör du det. Vad är dessa konstiga ute vita fläckar över hela min SCOBY ?! Min första reaktion var att de vita fläckarna måste ha varit mögel. Har jag på något sätt låt SCOBY komma i kontakt med metall? Jag lade SCOBY i kylskåpet i ett par dagar efter att ha fått det i posten – gjorde det något? Jag satte kombucha i en garderob för att jäsning – var luften där dålig? Stämmer det ens? Oh Jösses.

Självklart behövde jag prata med en expert, så jag frågade Emma (författaren av handledning jag använder) vad händer med alla de vita fläckarna på min SCOBY.

Detta var vad Emma hade att säga:

“De runda fläckarna ser bara ut som luftbubblor – mögel skulle se fuzzy och brun / svart / brun / grön. Mögel skulle också bara växa på ytan och endast om a) scobyen stannar upp över vätskan eller b) om du glömde att sätta antingen socker eller startte te (det vill säga redan gjorda kombucha-te) i partiet. En annan indikator på att allt är bra är om kombucha fortfarande luktar frisk och lite surt – Det skulle börja lukta funk-HAY om något var fel. Kom ihåg: Bruna blobs är bra – de är bara strängar av jäst. “

Min kombucha luktade bra och de vita fläckarna ser ut som om de är under ytan, så jag tror att jag faktiskt kan vara OK. Vad tror du? Ser min SCOBY OK för dig?

Nästa vecka: Smaksättning och karbonering?

Förutsatt att SCOBY är bra, borde jag kunna börja provsmaka den den här lördagen, lägga till smakämnen och låt den sedan karbonera.

Självklart är det aldrig så enkelt: Jag går ut ur staden för en vecka från och med onsdagen. Hur ska jag justera mitt kombucha schema? Min pojkvän kommer också vara borta från torsdag till måndag morgon, så det är inte så mycket hjälp. Har du några råd?