Heer är en annan körsbärlikör du borde veta

(Bildkredit: Roger Kamholz)

Maraschino är inte den enda körsbärlikör på kvarteret. Cherry Heering är en annan sort med ett arv som också sträcker sig tillbaka mer än ett sekel. Och skillnaderna mellan dem är slående – börjar med sina färger.

(Bildkredit: Roger Kamholz)

Cherry Heerings unika egenskaper

Medan det finns ett (litet) antal producenter av maraschino likör, är Cherry Heering både ett märke och en unik typ av körsbärlikör till sig själv. Den ensamproducenten av Cherry Heering föredrar att du kallar det Heering Cherry Likör, men ingen håller verkligen med det.

Upprättad 1818 kallas likören för sin skapare, Peter Heering. Det är danskt ursprung (även om juicen i min flaska kommer från Sverige enligt etikettens fina tryck) och klockor i 24 procent ABV, några punkter lägre i styrka än de vanligaste maraschino likörerna som gör det till USA..

Kommer tillbaka till den färgen är den djup, vin-mörkröd – i stark kontrast till maraschinos ofta genomskinliga klarhet. Både dess färg och låga alkoholinnehåll pekar på en annan viktig skillnad mellan Cherry Heering och maraschino likör: de tidigare resultaten av infusion av frukt i sprit; den sistnämnda innebär en destillation, en process som ger ett klart eller nästan klart destillat.

Cherry Heering är gjord med danska körsbär (flera källor noterar sorten som Stevens), som krossas och lämnas för att suga i neutrala andar tillsammans med ett urval kryddor. Enligt dryckesförfattaren Paul Clarke åldras den vätskan sedan i fat så länge som fem år, under vilken tid socker tillsätts för att sötna produkten. Som jämförelse är Cherry Heering mycket rikare, sötare och mer viskös av en produkt än maraschino. Det finns en kandad, vanilj aspekt som påminner om dessert vin.

Kan jag ersätta Cherry Heering för Maraschino?

I princip är Cherry Heering inte riktigt utbytbar med maraschino, trots att de båda är körsbärlikör. Och så är det inte förvånande att en uppsättning klassiska cocktails har vuxit upp runt Cherry Heering mycket som de associerar med maraschino. Tre av de mest kända concoctionsna är Singapore Sling, en gin drink eller ekvatorialt ursprung; Kom ihåg Maine, ett boozy, brunt och omröstat nummer gjord med rågwhisky; och blod och sand, en av de sällsynta cocktailsna som innehåller skotsk whisky.

Har du några andra favoritanvändningar för denna unika körsbärlikör?