Här är varför lite kött får den konstiga regnbågen på den

När jag växte upp åt min mamma alltid rostbiff till lunch. Det såg alltid mer tilltalande ut än min jordnötssmör och gelé, men jag blev super konstig av den regnbågens iriserande på utsidan av köttet efter att ha satt i delipaketet i några dagar i kylskåpet.

Självklart var denna regnbåge orsakad av deli-motarbetaren som definitivt var en främling, enligt min tredje klassens sinne. Jag menar, hur annars ska regnbågar på kött formas? Tja, tydligen finns det vetenskap bakom det! Vill du vara i den svala publiken och ta reda på varför?

Det har varit många år sedan jag trodde att min lokala mataffärsarbetare var en utomjording, även om det finns några tecken på min lokala hela matmarknad som får mig att undra. Att vara 30 år tillbaka förbi denna ålder skäms jag att säga att jag bara nyligen har lärt mig vad som orsakar detta roliga fenomen av köttregnet.

Det känns som samma typ av regnbåge som du ser på toppen av oljediskar i pöl eller på ett hologram och det finns en anledning till det! Tack och lov finns det ingen olja, utlänningar eller pölar som är involverade i att göra min mammas smörgåssmörgås, men det finns den vetenskapliga principen om diffraktion.

I huvudsak, när köttet skärs mot kornet (som det är i delikött, eftersom det gör det mer ömt och gott), lämnar det utrymme mellan muskelvävnaden. Detta ses hos det mänskliga ögat som diffraktion. Vitt ljus från atmosfären träffar det negativa utrymmet och orsakar irriterande effekt eller mönster. Detta förklarar också varför det händer efter att köttet har hållits lite längre, eftersom mellanrummen mellan fibrerna blir större som köttfibrerna torkar något ut.

Att tänka på hur många smörgåsar jag missat på är skamligt, men nu vet vi alla, eller hur? Höger! Så fortsätt med dina köttfärser med delikatesser och frukta inte för främmande möten från din lokala slaktare!