Grand Central Market: Penzeys kryddor

Din kryddsamling behöver lite uppmärksamhet denna vecka. När årstiderna ändras, lagra dina kryddor för att se till att du har allt du behöver för hand: laurbærblad för lager, kanel och alla kryddor för pajer, och hur är det med några kryddnejlika, kardemumma och mace för att mulla vin eller cider?

Jag gjorde min checklista och gick till Penzeys kryddor i Grand Central Market.

Kanel var först på min lista. Penzeys lager fyra olika typer av kanel kanel plus kanelstänger i olika längder, och nötter med kanel som jag kunde mala som behövs hemma. Jag skulle läsa i Cooks Illustrated att inte alla kanel är “sann kanel”. De två kvinnorna som arbetade vid räknaren bekräftade det och guidade mig genom att luktas fyra olika kanel, från den milda citrusy ceylon kanel till djupare cassia. Innan du börjar semestern bakar, fråga Penzeys för denna improviserade kanelklass. Detta ensam är väl värt en resa till Grand Central.

Bläddra i raderna av alfabetiserade burkar är spännande. Jag betraktade Bicentennial Rub, ett “autentiskt kolonialt” fjäderfä kryddor, och saltfritt Sunny Paris krydda med skalot och dragon. Kryddor säljs inte i bulk här, men finns i olika storlekar och vissa föremål finns i påsar eller glasburkar.

Medan några av de andra butikerna i Grand Central ser ut som om de var konst regisserade av en Broadway-uppsättningsdesigner som arbetar med ett team av parisiska butikshandlare, är Penzeys långt tonat ner. Jag är glad att Penzeys praktiska utseende inte hindrade mig från att kolla in den här användbara butiken.

De släppte en katalog i min väska när jag lämnade affären. Kataloget är utmärkt, vilket ger mycket mer information än webbplatsen eller produktpaketet. Katalogen är en kryddsprimer – från adobo till zatar – skrivs för kockar på många nivåer och paletter. Kataloget är skrivet i en ton som mer liknar Cooks Illustrated än standard katalogkopia. Penzeys har också en tidning som jag måste checka ut snart. Nästa nummer kommer att innehålla ett recept på köttbullar i Brooklyn-stil.

Medan Grand Central Market i stor utsträckning är en showcase för köpmän med New York City-rötter, sticker Wisconsin-baserade Penzeys ut. Jag välkomnar deras kompetens, deras rimliga priser och deras hjälpsamma medarbetare. Penzeys har butiker i 21 stater. Grand Central Store håller fantastiska timmar. På vardagar är de öppna från kl. 07.00 till 9.00, vilket ger oss gott om tid att beställa före semestern.