Gör eller köp? Majonnäs

En burk med Hellmans, eller liknande squat blue-toppad burk, är nödvändig för alla sommar picknickbord. Majonnäs blir slathered på hamburgare bullar, omrördes i potatisallad, eller gjordes till ett snabbt dopp där på plats. Tänker du någonsin att lägga på burken åt sidan och göra Mayo själv?

För jämförelse använder vi en 30 oz burk Hellmans Real Mayonnaise. Och för det hemlagade receptet använder vi Kitchns egen metod. Alla kostnader togs från Peapod Online Grocery, om inget annat anges.

• Peapod Online Livsmedelsbutik
• Hemlagad majonnäs

KOSTNADSFÖRDELNING

Hellmans Real Mayonnaise
TOTALT: $ 4,79
PER SERVING (1 matsked): $ 0.08

Hemlagad majonnäs
Går ca 1/2 kopp

1 äggula: $ 0.19
1/2 tsk citronsaft: $ 0.34
1/4 tsk salt: $ 0,01
1/4 tsk torr senap: $ 0.13 *
1/2 kopp canolaolja: $ 0.59

TOTALT: $ 1,26 *
PER SERVING (1 matsked): $ 0.16

* Uppdaterad 7/15/11 efter en felbedömning av kostnaden för senap

TIME BREAKDOWN

Hellmans Real Mayonnaise: 0 minuter
Hemlagad majonnäs: Ca 5 minuter

BEKVÄMLIGHET

Mayo har ett oförtjänt rykte för att vara finicky, för att skilja på ett infall, och för att vara generellt svårt att få rätt. Det är bara en av de saker som kräver några försök. När du får en känsla för det, är det inte svårare att göra en sats majonnäs än att sopa på salladsdressing

Att göra en sats kräver också mycket lite föreställning och mayo kommer att hålla kylen i två veckor. Beroende på hur mycket du kan gå igenom i ditt hus, kan det vara en daglig händelse att piska upp en 1/2 kopp mayo eller det kan hålla dig hela 2 veckors hållbarhetstid.

Jag ska gå vidare och säga att mayo är en överraskande lätt och “bekväm” krydda för att göra dig själv.

Smak och hälsa

Jag älskar den hemlagade mayo är bara fem ingredienser. Store-köpta mayo är förvånansvärt obehandlad, men innehåller fortfarande vissa konserveringsmedel och mer andra ingredienser än vad som behövs (jag är glad att den innehåller äkta ägg, men socker?!). Med hemlagad vet vi att äggen är högkvalitativa, vi kan välja vilken typ av olja som används, och vi vet att det är färskt.

Hemlagad Mayo vinner i smak också. De riktiga grejerna är krämiga och rika, med en naturlig tanginess. I jämförelse, smaksatt ofta smakar som en vattnig imitation.

GÖR ELLER KÖP?

Den här kommer att bero på hur mycket du använder mayo, tror jag. I vårt hus går vi inte igenom Mayo väldigt snabbt och en hemlagad sats skulle oundvikligen bli dåligt innan vi använder allt. Det är mer meningsfullt för oss att hålla en burk som köpts i kylskåpet för smörgåsar och snabba partier tunafish, och sedan göra hemlagad för speciella tillfällen eller mayointensiva recept som potatissallad.

Kostnaden var en stor överraskning för mig. Detta är en av de få matvarorna i serien där den hemlagade kostnaden var faktiskt dyrare än den köpta. De av er som gör din egen mayo är kostnaden ett problem för dig?

DOM? Gör det om ditt hushåll går igenom en hel del mayo; Annars, spara hemlagad för speciella tillfällen.

Vad tror du?

Relaterad: Gör eller köp? yoghurt

(Bilder: Peapod och Faith Durand)