Gör eller köp? Kycklingbuljong

Hooray för retur av soppsäsongen! Det finns fortfarande några varma dagar framåt innan vi verkligen kommer in i höst, men jag kollar redan på stora krukor av kokande soppa på min spis. När det gäller beståndet att göra dessa soppor, var står du? Gör eller köp?

För dagens match-up, låt oss ta en titt på Swansons Natural Goodness Chicken Bulot jämfört med hemlagad. Om inte annat anges, togs alla kostnader från Peapod Online Grocery.

Swansons Natural Goodness Kycklingbuljong från Peapod Online Grocery
Hemlagad Kycklinglagret

Kostnadsfördelning:

Swansons naturliga godhet kycklingbuljong
TOTAL: $ 2,99 för 32 oz
PER 1 CUP SERVING: $ 0.75

Hemlagad Kycklinglagret

Obs! Även om du måste köpa kycklingen för att få benen, verkar det inte rättvist att lägga till hela kostnaden för kycklingen i denna beräkning för beståndet. Låt oss kompromissa och räkna benen som en tredjedel av kostnaden för en 5-lb kyckling.

Ben och slaktkropp från en rostad kyckling: $ 1,85
2 lökar: 1,78 dollar
3-4 stjälkar selleri: $ 0.99
1-2 morötter: $ 0.50
2 laurblad: $ 0.80
4-5 sprigs färsk timjan: $ 0.66
6-8 persilja stammar: $ 0.50
Extra tillbehör – hela vitlöksklyftor, fänkålfrön, purjoloppar, hela paprikakorn (Låt oss lägga till en bas av $ 1.50 här för att täcka vilka extras vi skulle lägga till.): $ 1.50

TOTALT: $ 8,58 för (ungefär) 4 kvartar
PER 1 CUP SERVING: $ 0.54

Jag känner att den här kostnaden är lite snedställd för att en av de coola sakerna om att göra ditt eget kycklingslager får använda kvarvarande grönsaker och örter som annars skulle vara på väg till papperskorgen eller komposten. Medan hemlagad kyckling är inte fri är det inte heller rättvist att bara titta på kostnaden för färska ingredienser.

BEKVÄMLIGHET

Det finns inget sätt i det: att göra en sats kycklinglager tar bara tid. Du kan simma den på spisen, lägga den i ugnen eller till och med använda din långkokare, men det tar fortfarande flera timmar att helt extrahera de här fantastiska smakerna från kycklingbenen och grönsakerna.

Å andra sidan är det nästan helt hands-off tid. Efter att ha fört stocken till en simmer, behöver du bara kolla det så ofta och ge grytan en röra. Det mesta av arbetet kommer faktiskt efter matlagning. Det här är när du spänner lageret, väntar på att det ska svalna, dela det i zip-lås påsar eller frysbehållare och stash dem i frysen.

Du kan tina beståndet innan du använder det, men jag brukar bara kasta det frusna blocket direkt in i soppen. Det smälter inom några minuter.

En sak att nämna är frågan om frysutrymme, vilket kan vara ett problem för dig eller det kanske inte. Min egen frys fryser ofta till gallen och det kan vara svårt att hitta utrymme för behållare av lager. Eftersom ett parti av lager brukar göra ganska lite (vilket annars är en positiv när det gäller bekvämlighet) tar det upp betydande frysar fastigheter.

Smak och hälsa

Inte alla köpta kycklinglagret skapas lika. Swanson får regelbundet toppbetyg från källor som Cooks Illustrated. Jag gillar också Trader Joe’s märke av organiskt kycklingslager och naturens Promise-märke som bärs av många livsmedelsbutiker.

Titta på etiketterna. De flesta köpta buljonger har rakt framåtlistor över förväntade ingredienser (dvs. kyckling och antingen torkade eller renade grönsaker), men andra kan komma in i konstigt territorium med sina aromer och tillsatser.

Jag ska gå ut på en lem och säga att hemlagad är inte alltid tastier. Ibland smakar hemmagjord underbart robust och med en utmärkt balans av smaker, men jag finner att det ibland kan smaka vattnet eller mindre helt smakat än vad jag vill ha. Det kan bero på hur länge du lagade matlagningen, grönsakerna du använde, antalet kycklingkroppar du hade till hands, eller hur mycket du har perfekterat din egen lagringsmetod.

Med det sagt, även den mest intetsägande hemlagad beståndet är definitivt på nivå med vad som finns tillgängligt i mataffären! Du kommer aldrig bli värre när du gör hemlagad, och med tiden kommer du troligen att göra mycket bättre.

GÖR ELLER KÖP?

Att göra lager kräver att du först har kokat en kyckling. I mitt hus använder vi mer lager än vi äter rostade kycklingar och det här är avskräckande för att ha en färdig leverans av hemlagad bestånd. Om du äter mycket kyckling, verkar det naturligt att använda benen. För mig gör jag lager när jag har en kyckling och litar på köpköp resten av tiden.

DOM: Gör när du har ben, men det är säkert bra att köpa när du inte gör det.

Vad tror du?

Relaterad: Köksgenvägar: Ett enkelt knep för strölager

(Bilder: Peapod och Emma Christensen)