Gör eller köp? Konserverad mot hemlagad bönor

Bönor är absolut och utan tvekan en av hörnstenarna i vår matlagning. Ljusa sommargrön, goda soppor, potluckssallader: du heter det och vi lägger bönor i den. Med så många bönorätter som kommer genom våra kök gör vi oss själva eller litar på konserver?

Vi trodde att vi skulle göra en trevägs jämförelse på den här. Låt oss ta en titt på Goya konserverade svartbönor, Goya torkade svarta bönor och Rancho Gordo midnattsbönor. Goya är vårt föredragna märke av konserverade bönor och deras torkade bönor är billiga och lättillgängliga i de flesta livsmedelsbutiker. Rancho Gordo bönor är mer gourmet och dyrt, men deras bönor är några av de enklaste att laga mat och vår favorit att äta.

Alla kostnader togs från Peapod Online Livsmedelsbutik utom för Rancho Gordo bönorna:

Peapod Online Livsmedelsbutik
Rancho Gordo New World Special Food

Vi använder också vår ugnsteknik för att laga de hemlagade bönorna. Ett pund torkade bönor ger oss cirka fem koppar kokta bönor.

Hur man lagar bönor: Den snabba, idiotsäkra, ingen sugmetod

KOSTNADSFÖRDELNING:

Goya konserverade svartbönor:
TOTALT: $ 1,00 för en 15,5-oz burk
PER SERVING (1 kopp): $ 0.50

Goya torkade svarta bönor:
TOTALT: $ 1,65 för en 1-lb väska
PER SERVING (1 kopp, kokt): $ 0.33

Rancho Gordo Midnight Black Beans:
TOTALT: $ 5,50 för en 1-lb väska
PER SERVING (1 kopp, kokt): 1,10 USD

Om du lägger löklök, vitlök eller andra aromatiska ämnen till din kruka med hemlagad bönor, öka den totala kostnaden med ungefär $ 0,25.

TIME BREAKDOWN:

Goya konserverade svartbönor: 0 minuter

Hembakade bönor: 1 1/2 – 2 timmar, nästan helt inaktiv

BEKVÄMLIGHET:

Bönor är lätta att göra. Lägg dem i en kruka med lite vatten och laga dem i en 325 ° ugn tills de är ömma. Rör ibland och tillsätt mer vatten efter behov. Andra än att behöva vara i ditt hem under tillagningstiden kräver inte mycket arbete eller uppmärksamhet. Det svåraste är att komma ihåg att laga bönorna före när du behöver dem. torkade bönor kan verkligen inte omedelbart förvandlas till en snabb nattkväll!

När de är kokta kommer de att hålla bönorna i ungefär en vecka, under vilken tid kan du ta precis vad du behöver när du behöver dem för middagar och luncher. Bönor fryser också mycket bra. Frysta i en-koppsdelar, hemlagade bönor är lika bekväm som att poppa ett lock av en burk.

Smak och hälsa

Konserverad eller hemlagad, och bortsett från natrium i konserverade bönor, är bönens hälsa ungefär densamma. Personligen tror vi att hembakade bönor smakar bättre och har bättre textur. Konserverade bönor hämtar ofta en tinny smak från burken, är för salta (eller ibland inte saltade nog) och blir för mushy.

Med hemlagade bönor får vi lägga till lika mycket salt som vi vill, tillsammans med aromatiska ämnen som lövblad och vitlök. Vi kan också styra matlagningstiden, se till att våra bönor är lagade till den exakta nivån av doneness som vi vill ha.

En annan sak att tänka på: torkade bönor har en hållbarhet, om än en lång en. Om du har en kruka med bönor som bara inte tycks mjuka, är den troliga gärningsmannen gamla bönor. Du är mer benägna att få gamla bönor med massproducerade torkade bönor som Goyas som har satt i affären eller i ett lager för vem vet hur länge.

Det är därför vi brukar betala lite mer för att köpa bönor som Rancho Gordos, som vi litar på att vara färska (plus vi kan hitta så många fler sorter än i livsmedelsbutiken ensam!). Matkooperativ eller livsmedelsbutiker med bulkbehållare kan vara en mindre dyr källa till pålitliga bönor eftersom de tenderar att ha en frekventare omsättning av lager.

GÖR ELLER KÖP?

Vi går med “göra” på den här. Hemlagade bönor är lätta att göra och smaka världar bättre än den konserverade versionen. Plus du får potten vätska, som är en helt annan sak från goopen packad med burkburk! Även om du känner att du inte äter tillräckligt med bönor för att motivera att laga upp en hel sats, gör det faktum att du enkelt kan frysa extraet det här ett bra val.

Med det sagt kommer vi alltid ha några burkar bönor i vårt skafferi för de nödsituationerna när vi inte helt fick vår handling tillsammans eller planera tillräckligt långt framåt. Konserverade bönor saknar djupet av smak av hemlagad, men de är perfekt att använda i nästan vilket recept som helst.

VÅR VERDIKT: Göra!

Vad tror du?

Relaterad: Burritos till Bean Dip: 10 Bean Dishes för varmare väder

(Bilder: Goya / Peapod och Faith Durand)