Fireside Cookbook 1949: Illustrerad Culinary Advice från James Beard

I 1949 publicerade kulinariska ikonen James Beard den första upplagan av The Fireside Cook Book. Den här inte så små boken hade 1.217 recept i den (“enkel nog för nybörjaren, läcker nog för den mest noggranna mästerkocken”) men utan tvekan är dess mest charmiga funktion teckningarna av kända barnboksillustratörer Alice och Martin Provensen. Detta är en sann pärla!

Kokbokens avsnitt “A Word of Advice”, som ägnas åt Beards tankar om god matlagning och vikten av enkla men högkvalitativa ingredienser, ringer som sant idag som det gjorde när han skrev det. Här är ett utdrag:

Det finns absolut ingen ersättning för god mat. God mat kan inte tillverkas av sämre ingredienser maskerade med hög smak. Det är sant sparsamhet att använda de bästa ingredienserna som finns och att slösa ingenting. Om du använder det bästa smöret, ägg, grädde, kött och andra ingredienser, och använd dem noggrant och klokt, kommer du att ha mindre slöseri än om du letar efter fynd och slutar med en full skräp…

Ge så mycket omsorg till enkla rätter och humbler som du gör för att utarbeta rätter och ambitiösa menyer. Samtidigt försumma inte att dra nytta av nya utvecklingar inom växande, sjöfart, konservering och matlagning av mat. Ta dig tid att vårda den gamla och utforska den nya.

The Fireside Cookbook har skrivits ut många gånger sedan 1949, och du kan köpa den senaste versionen – med en framsida från Mark Bittman – på Amazon. Lyckligtvis ingår alla 400 nyckfulla illustrationer fortfarande!

Köp det → The Fireside Cook Book: En komplett guide till fin matlagning för nybörjare och expert av James Beard, 21,44 dollar på Amazon

Via Brainpicker

(Illustrationer: Alice och Martin Provensen)