Fem saker att äta (och dricka) från Nice, Frankrike

Tar du tillbaka kulinariska skatter och inspiration från dina sommarresor? För mig är detta en av de bästa delarna av resande. För några år sedan var jag i Nice, Frankrike, och den provensalska maten och smakerna var så färska och inspirerande. (Jag är knappast ensam i detta, Sydfrankrig är praktiskt taget en kliché i matskrivning!) Här är fem saker som jag åt och drack i Nice, och att jag tog hem till mitt eget kök.

1. Socca – Socca är en varm och krispig kikärterpannkaka, svartad runt kanterna och custardlike inuti. Det är den typiska gatan i Nice, bakad över heta kolar på enorma stålplattor. Du kan dock göra en mycket bra version hemma, och det har en härlig bonus att vara glutenfri. Här är en receptrecension av socca som jag gillar att göra.

2. Niçoise-sallad – Den klassiska Niçoisesalat innehåller ansjovis, Dijon vinaigrette, sjalottor, paprikor och andra färska grönsaker. Potatis var ett senare tillägg, liksom ny tonfisk. Här är ett nytt recept från en läsare: “> Grillad Salad Niçoise, Long Beach Style, och här är en enklare version.

3. Pissaladière – Detta är en tårta, eller pizza, toppad med alla mina favorit saker: ansjovis, lök och oliver. Det är saltt, tart och intensivt. Det är också ett bra exempel på hur italiensk och fransk mat blandas i denna kuststad.

4. Farcis – Dessa är en klassisk specialitet i Nice – grönsaker som tomater, aubergine och zucchini, ihålig och fylld med kött, vitlök och brödsmulor. De är bakade och serveras varma eller kalla. Dessa zucchini fyllda med svamp och quinoa är en fräsch övertagning farcis. Kolla även ut dessa fyllda 8-bolls kucchini recept.

5. Rosé Wine – Rosévin är det klassiska ackompanjemanget till varje sommarmåltid i Nice. Den lokala rosén är billig, torr och perfekt anpassad till smakerna av maten. Jag hade alltid älskat rosé, men de viner som jag drack i Nice förstärkt min kärleksfulla kärlek och lärde mig att alltid ha en kall flaska i kylskåp på sommaren. Här är några bra rosévin rekommendationer från Mary (se förra årets här).

Har du någonsin varit i Nice, eller i södra Frankrike? Vad kommer du ihåg att äta? Har du tagit någonting gott tillbaka till ditt eget kök??

Mer om Nice:
• Marknadsturné: Den berömda Cours Saleya
• Panisse, Pumpa och Duck Magret: Fransk matlagning med Rosa Jackson och Les Petits Farcis

(Bilder: Faith Durand, läsare Jennifer; Flickr medlem bhamsandwich licensierad för användning under Creative Commons; Flickr medlem Cuisine de mère en fille, en autres licensierad för användning under Creative Commons; Mary Gorman)