Ett besök på tjugofyra blackbirds: Artisan Chocolates från Santa Barbara

Vem: Mike Orlando
Vad: Tjugofyra Blackbirds Choklad
Var: Santa Barbara, Kalifornien
Santa Barbara har bra vin och mexikansk mat, men har du hört att det finns en chokladbönor till bönor som producerar lite vansinnigt god choklad? Mike Orlando med tjugofyra Blackbirds är DIY till n: te grad, från den utrustning han byggt sig – allt med nyfikenhet, tvångstestning och internetets kraft! – På kraftpappersförpackningen skriver han ut på en skrivare som du hittar på din mammas kontor. Och naturligtvis är de eleganta 1/2 ounce chokladstängerna illustrerade med ett fjädertryck. Titta ut, Willy Wonka! Det finns en ny galen chokladforskare runt!

Under 2010 började Mike, hans flickvän Elaine och hans syster Gina tjugofyra Blackbirds. Först fortsatte de alla med att jobba på heltidsjobben trots att de gjorde choklad bra i morgonens milda timmar, men nu leder Mike ansvaret medan hans medarbetare har gått tillbaka till ett “frivilligt” arbetsläge och jobbar en dag i veckan för chokladföretag. Mikes bakgrund är i marinbiologi och kemi (han tillbringade till och med några år som akvarist). Hans färdigheter i att driva ett väldesignat experiment har fungerat bra under hela chokladtillverkningen. Som det visar sig är att skapa en subtilt söt, oskyldig utseende 1/2 ounce chokladbar långt ifrån enkel.

Tjugofyra Blackbirds choklad – inslaget helt enkelt i kraftpapper – kommer in till en tillhandlingsbar prispunkt ($ 2,50 per bar). Detta är en chokladbar som är avsedd för alla. (Inga fina guldförpackningar, pretense och pomp!) Varje bar har intensiv explosiv smak. Mike gör några av de bästa chokladen runt och han gör det på egen bekostnad, bygger ofta sin egen utrustning, med mycket experiment, tinkering och självklart provsmakning.

Testköket

Tjugofyra Blackbirds choklad flyttade från hemköket till flera kommersiella utrymmen innan de landade vid sitt nuvarande hem: en 1500 kvadratfot fabrik smacker mitt i centrala Santa Barbara, Kalifornien. Utrymmet är uppdelat i fyra kvadranter där olika steg uppstår. Så småningom vill Mike skapa ett detaljhandel / provsmakningsutrymme på framsidan av huset, men för nu är det tillräckligt att hålla sig till chokladtillverkningen och grossistbeställningarna. Många av de stycken som Mike använder i sitt kök är han konstruerad och byggt själv.

Den hemliga såsen

Mikes uppfinningsförmåga och uppfinningsrikedom ställde honom ifrån andra chokladtillverkare. (Även om det är rättvist att vara i chokladindustrin, måste du ha en rad av dessa egenskaper!) När ett steg i skräp / nib separationsprocessen visar sig ineffektivt, modifierar han maskinen byggde han själv att lägga till ett fönster för att se vad som händer och felsöka. Han ständigt experimenterar, forskar och når ut till andra i fältet för att stärka den bästa smaken i sin choklad.

Affärsplanen

Tjugofyra Blackbirds har vuxit i en organisk, we’re-busting-at-the-seams mode. Varje framgång (och utmaning!) Kräver ett nytt tillvägagångssätt, olika tidsinställningar, ett inbyggnadskök eller en kombination av dessa faktorer. De första delarna såldes på lokalkaféet. Den franska pressen och de små staplarna flög av räknaren. Baren 1/2 ounce är idealisk för att snacka på med en kaffe och en vän, en aspekt som sätter produkten ifrån varandra.

Mike hävdar att ha haft stor lycka i marknadsföring, men kärnan älskar människor sin choklad eftersom det smakar bra, det är överkomligt och de handritade illustrationerna av lokala Santa Barbara-blackbirds (alla gjorda av Elaine och Mike) gör det till ett oemotståndligt köp.

Santa Barbara – staden känd för vin, hög hyra och löjligt bra väder – var redo för en stor chokladbar. Att vara den första lokala choklad i sitt slag har baren lyckats i alla lokala kaféer och butiker. Kaféerna är integrerade för lokalaffären, som övertygade Mike att kasta ett bredare nätverk. Mike jobbar också nära med en lokal chocolatier Maya av Chocolate Maya. Tillsammans diskuterar man lantbruk, gårdarna som han källar sina bönor från och nya sätt att leverera sin choklad. (Han har nyligen utvecklat en varm chokladblandning!)

Nästa upp? Inbjudande lokala konstnärer att hjälpa honom med förpackningen för sina nästa få barer.

6 Snabba frågor till Mike

1. Favorit online resurser för ditt kök?
Instruktioner och Google bildsökning.

2. En sak du inte kan leva utan?
Ett projekt att arbeta på. Jag blir uttråkad lätt och när det inte finns något att göra, går jag lite rörig galen. Att göra choklad är ett perfekt botemedel åt detta eftersom det alltid finns ett steg i processen att tweak eller någon del av utrustning som behöver byggas eller fixas.
3. Om du skulle kunna tillbringa en dag med någon, vem skulle det vara och varför?
Jag vet att jag ska namnge en kändis, men i verkligheten är det min flickvän. Trots att vi bor tillsammans har vi inte haft mer än en handfull dagar under de tre åren sedan jag började att koppla av, inte tänka på arbete och tillbringa hela dagen tillsammans. Men kanske vi skulle bjuda in David Bowie.

4. Vad finns i din Google-läsare?
Min Google vad? Jag har nästan aldrig tid att hålla jämna steg med samma webbplatser. Jag är ett fan av att leta efter artiklar för att lära mig hur man gör något specifikt eller hur man löser ett visst problem. Med detta sagt har jag varit känd för att bli sugad i xkcd och The Perry Bible Society.
5. Om du vann en miljon dollar, vad skulle du göra med det?
Bara en miljon? Skojar bara. Jag har många idéer för byggutrustning som jag skulle vilja se bli en verklighet, liksom en hel del test- och avkänningsutrustning som jag skulle gärna få för att hjälpa mig att perfekta min båt ytterligare. Central luftkonditionering för min fabrik skulle vara fantastisk också, nu när vädret är uppvärmning. Hur mycket har jag lämnat? Jag skulle också vilja börja en liten kakao gård så att jag verkligen kan lära känna hela chokladtillverkningen från frö till bar. Om det finns några pengar kvar efter det, skulle jag lägga det på att få en hel natts sömn.

6. Vad är det bästa sättet att smaka på din choklad?

Några ackompanjemang eller smakprovningar vi borde vara medvetna om? Jag har märkt att alla äter choklad på egen väg – vissa tar små bett, några stora, vissa tuggar upp det medan andra låter det smälta långsamt i munnen – och alla dessa är det bästa sättet. Jag vill bara tillägga att om du vill ha en mer komplett upplevelse borde du ta baren ur omslaget och kolla in dess färg, glans och doft, eftersom alla choklad med enstaka ursprung skiljer sig åt i dessa avseenden. Snäpp en liten bit av och lukta igen. Därifrån äter du på ditt föredragna sätt, men gör det långsamt och var uppmärksam på de smaker du får när du andas in genom munnen och andas ut genom näsan.

Kom alltid ihåg att prova samma choklad några gånger hela dagen, för vad som helst du har ätit förut, såväl som temperaturen på din mun, kommer att påverka vilka aspekter av chokladens smakprofil som står ut för dig.

Tack, Mike!

(Bilder: Leela Cyd)