En mat-älskare guide till Puglia, Italien

Vi vet alla att Italien är ett matälskare paradis – ett ställe att äta tills du inte kan knäppa dina byxor (som Julia Roberts i Ät be älska). Den viktigaste frågan när du planerar en resa till detta bootformade, carb-loving land kan väl vara Föredrar du pizza eller pasta?

Men kanske har du gjort allt – pizza i Neapel, Chianti i Toscana, carbonara i Rom och cannoli på Sicilien – och letar efter en resa till skillnad från vad du tidigare haft. Eller kanske har du aldrig varit och du vill ha en upplevelse som är olik den som alla andra har haft. Hur som helst, det finns en destination du behöver veta om. Bonus: Det är också överraskande överkomligt.

Jag pratar om Puglia. Vanligen kallad Italiens “häl”, regionen Puglia är förmodligen landets mest fantastiska landskap. Tänk på: hundratals kilometer medelhavskusten, lundar på lundar av gamla olivträd och vitkalkade städer huggade i bergssluttningar. Det är också hem för några av de mest fantastiska skaldjur, pasta och vin i världen – och det enda som är bättre än regionens mat är de människor som gör det.

En mat-älskare guide till Puglia, Italien

Inte övertygad än? Här är mitt fuskblad till Puglia, från det vin som kommer att förändra ditt liv till måltiden som får dig att klappa och gråta allt på en.

(Bildkrediter: Stephanie Russo)

(Bildkrediter: Stephanie Russo)

Vinet som kommer att förändra ditt liv

Produkten av sol, hav och frekvent vind, Puglian viner är till skillnad från de som finns någon annanstans i världen. Och medan regionen är främst känd för sin lockande Primitivos, är det en rosé som kommer att förändra ditt liv.

Skåda: Calafuria. Elegant och vibrerande med noter av persika, ros och körsbärsblomning, kommer Calafuria att låta dig undra vilka personliga tillhörigheter duch för att göra plats för en flaska (eller fem) i din resväska. Du har råd med det också, till omkring $ 10 per flaska.

Var redo: Det bästa sättet att packa alkohol i din bagage

(Bildkrediter: Stephanie Russo)

(Bildkrediter: Stephanie Russo)

Staden du borde inte sakna

Medan varje stad är lika förtrollande som nästa, Polignano a Mare är Puglias vykortstad med en butik som är gömd mellan vattenspåriga gränder, restauranger huggen in i klippor, en ikonisk strand och möjlig utmanare för de flesta Instagrammed stranden i 2017, oförglömlig “special kaffe” och en stekt bläckfisksparini och tonfiskkarpaccio för att skriva hem om . Själva staden är spektakulär, och överflöd av kvalitet skaldjur gör att du undrar om någon pasta som inte är doused i uni någonsin kommer att vara tillräckligt bra igen.

Tips: När du går till stranden, sitter du på en plats och en spritz på Fly Bar, där du kan förbise den fantastiska scenen från din lounge stol.

(Bildkrediter: Stephanie Russo)

(Bildkrediter: Stephanie Russo)

Måltiden som gör att du klämmer … och gråter

Du vet de måltider som består av bett som gör att du undrar, Har alla andra samma erfarenhet? Varför gråter inte alla och klappar? Skulle det vara konstigt om jag började gråta och klappa? Middag på Osteria del Tempo Perso är så.

Beläget i en före detta kvarn i staden Ostuni, är en måltid här charmig och utsökt, och på ungefär $ 13 till $ 20 per generös tallrik är det relativt överkomligt, särskilt med tanke på detta är den trevligaste restaurangen i stan. Den pugliska inredningen speglar det traditionella gårdslivet och serverar utsökta rätter som hylder det – det vill säga om traditionella rätter från 1600-talet pralade på Michelin-stjärnor.

(Bildkrediter: Stephanie Russo)

(Bildkrediter: Stephanie Russo)

Den lokala frukt du behöver prova (i en cocktail)

Fikonkaktus är bokstavligen överallt. Det växer vildt på grusvägens sida, bredvid stranden och mellan sprickorna på uteplatsen på din masseria (i princip en bondgård som har omvandlats till ett hotell). Kom dag tre debatterade jag att skapa ett helt separat iPhone fotoalbum som ägde rum till det stora antalet prickiga päronporträtt som jag hade påfallit.

Inte bara är den söta frukosten härlig, men den gör också en medelhög cocktailrediens. Leta efter prickly pear spritz för en Puglian twist på den klassiska italienska apertif.

(Bildkrediter: Stephanie Russo)

Den söta du behöver äta

Pasticciotto: En himmel-skickad vaniljkaka i smaker från hasselnöt till blåbär, åldrig gammal Puglian frukostklammer och den söta du behöver äta. Den första Pasticciotto anses ha skapats någon gång under 1700-talet på Pasticceria Andrea Ascalone, som du fortfarande kan besöka i staden Galantina fram till denna dag. Brace dig själv för lite av en väntan, men det är väl värt din tid.

(Bildkrediter: Stephanie Russo)

Det bakade bra det är bättre än Pizza

Mer än 45 procent av landets olivolja kommer från Puglia. Med volym så här är det inte konstigt att skörden av oliver kräver modern teknik. Det finns dock några traditioner som kvarstår, inklusive foccacia.

Under skörd (och året runt, för den delen) bränner bönderna fortfarande olivgrene i sina ugnar och bakar focacciaen med den här rika eldens värme – i fem minuter platt. Det lämnar bara tillräckligt med tid för att njuta av ett glas Primitivo och den varma rundan av focaccia innan du kommer tillbaka till dina skördaruppgifter.

(Bildkrediter: Stephanie Russo)

(Bildkrediter: Stephanie Russo)

(Bildkrediter: Stephanie Russo)

Var att bo om du inte är på budget

En av fördelarna med att vara utanför nätet är att Puglia fortfarande har några mycket rimliga logi. Det är möjligt att spendera mindre än $ 100 per natt för fyra-stjärniga logi. spendera lite mer och du får ett dubbelrum på Masseria Il Frontoio, en olivlund med vitkalkade byggnader, sovrum inredda med gjutjärn och antikviteter och en italiensk mamma som kommer att se till att du kommer hem några kilo tyngre . Föredrar något mindre rustikt? Försök Relais La Sommita i Ostuni; Hotellets 15 rum och sviter är fortfarande autentiska, men mer moderna i inredning.

Som sagt, om du vill splurge på ett riktigt speciellt hotell, se inte längre än Borgo Egnazia. Byggdes för sju år sedan, är fastighetens handklippta tufostenmurar omgivna av gamla olivträd och oöverträffad utsikt över Adriatiska havet. Det är svårt att beskriva känslan som du får när du går genom den grandiösa entrén och till Puglian-salighet, men det är livets erfarenhet och jag ska sjunga ros för de 30 närmaste åren.

Med sex restauranger allt från high-end till casual behöver du inte se bortom Borgo Egnazia-väggarna om du vill ha en traditionell skål orecchiette serverad med rabe och en sida av focaccia eller en utsökt gastronomisk upplevelse. Men tack vare hotellets “lokala rådgivare” kan du också se och smaka på ett sätt som de flesta besökare inte gör. De ska skriva ut en hel dags dagordning med de mest autentiska upplevelserna för dig, sedan ringa till sin goda väns restaurang och låt dem veta att de har gäster som söker en hemlagad måltid.

Har du varit i Puglia? Dela dina favoritmatfynd i kommentarerna!