En guide till beställning och drickande kubansk kaffe

Ett café con leche, cortadito och olika bakverk (inklusive en guava pastelito) på Versailles

(Bildkredit: Tara Donne)

Promenera ner Miamis Calle Ocho och du kommer att passera några kaffefönster, eller ventanitas. Den mest kända är i Versailles, men det finns ingen brist på Little Havana huvuddragen och någon annanstans i Miami. Och var som helst kan du hitta en ventanita, du kommer sannolikt att hitta en folkmassa.

Det beror på att du dricker en Kafé cubano är en social aktivitet. Visst, kaffet är bra (och sött!), Men att beställa en kaffe är mindre om att få din vente frappu – oavsett vägen, så att du kan maximera din produktivitet och mer om att sakta ner och komma ikapp med din vän – eller en komplett främling.

Läs mer: Vilken kaffekultur är som på Kuba

Utanför den berömda Versailles i Miamis Little Havana

(Bildkredit: Tara Donne)

Upplysning: Jag är inte kubansk, inte ens nära. Jag pratar en liten bit av spanska, som jag lärde mig när jag bestämde mig för att lämna mitt kraftfulla bankjobb, bli en författare och flytta till Madrid. Jag är också den typ av person som folk tycks vilja prata med. Jag tycker att det måste vara mitt kroppsspråk. Jag verkar säga utan att säga något alls: Kom och prata med mig! Jag är inte här, men jag vill veta allt som finns att veta.

Det är en kvalitet som har fungerat bra när jag vandrade världen på jakt efter intressanta människor och tull och god mat. Det är faktiskt en kvalitet som tjänat mig bra ganska nyligen, på en resa till Miami.

Jag hade varit i Miami några gånger tidigare – tillräckligt många gånger att South Beach, Mid Beach (ett område norr om South Beach som utvecklas snabbt), och till och med delar av downtown Miami började känna sig bekanta – men jag hade aldrig varit i Little Havana, och jag ville utforska den här subkulturen som har haft och fortsätter att ha ett så stort inflytande över staden som helhet.

Så en morgon tog jag en taxi ut till Versailles (jag tänkte, om du ska åka till Little Havana, kan du också gå till den mest kända platsen) för en cafe con leche och a pastellito – och jag hände i en konversation med några stamgäster.

Ventanita vid Enriquetas i Miamis Wynwood Arts District

(Bildkredit: Tara Donne)

Kubansk kaffe du borde beställa (om du vill göra vän)

Det viktigaste jag lärde mig är att om du vill göra vänner ska kaffet du beställer kallas a colada. Det är i grunden ett mycket stort, mycket starkt kaffe, serverat i en styrofoamkopp och hälls sedan i mindre koppar för delning. Det är vad du beställer om din plan är att stå och prata ett tag – som för det mesta är vad folk tänker göra.

Naturligtvis kan du beställa a cafe con leche (det här är vad jag gjorde) eller a cortadito eller bara en rakt framåt cafe cubano (aka fn cafecito).

Förvirrad? Var inte. Här är de fyra kubanska kaffedryckerna du borde veta.

4 kubanska kaffedrycker att veta

  1. Cafecito eller Café Cubano: Den kubanska versionen av espresso, en cafecito är ett litet skott av starkt kaffe med socker.
  2. Colada: Det sociala kaffe! En colada kommer i en styrofoam kopp med en stack med mindre koppar. Dela med dina vänner eller drick dig själv – på egen risk!
  3. Café con Leche: Ett skott av espresso med varm eller ångad mjölk, det här liknar en latte med socker som redan är tillsatt.
  4. Cortadito: En kort version av ett café con leche, det här är i princip en cafecito med lite mjölk för att mildra smaken.

Har du tidigare haft kubanskt kaffe? Vad är din dryck av valet?