En Bite-Sized Guide till Oakland

Välkommen till den andra delen av vår nya Bite-Travel Travel Series! Efter att ha börjat i den koloniala Catskills och den lilla staden Hudson, New York, reser vi nu 3000 mil till norra Kaliforniens kust för att besöka staden Oakland, min hemstad i över fem år.

Jag är väldigt exalterad och stolt över att få Oakland till dig – och lite skrämmad också. Hur kan jag börja fånga denna vackra, komplicerade kontraststad med bara några få ord? Tja, om jag är helt ärlig kan jag inte – men jag kan erbjuda dig en liten bit eller två i hopp om att det kommer att locka dig att komma ut för att utforska och upptäcka de många skatter som finns här.

(Bildkredit: Melissa Ryan)

Varför Oakland, varför nu?

Oakland är den näst största staden (efter San Francisco) i Bay Area. Det ligger strax över bukten från San Francisco i ett subregion som heter East Bay (det delar Alameda County med Berkeley, liksom flera andra städer).

Fram till omkring 10 år sedan var San Francisco och Berkeley städerna där människor gick för att uppleva den fantastiska maten som föddes av Kaliforniens matrevolution, på restauranger som Chez Panisse och Coi och Slanted Door. Men när kockar från Chez Panisse och andra fina restauranger försökte öppna sina egna anläggningar upptäckte de att Oakland var ett billigare alternativ.

(Bildkredit: Melissa Ryan)

Banbrytande restauranger som Camino, Pizzaiolo, Cosecha, Dona Tomas och Brown Sugar Kitchen banade vägen (och de är fortfarande intressanta och relevanta idag). En nyare våg av restauranger inkluderar FuseBox, Duende, Juhu Beach Club, Homestead och Michelin-starred Commis.

(Bildkredit: Melissa Ryan)

Men dessa nykomlingar är bara en del av historien. Det finns också många traditionella stadsdelar och livsmedel att utforska i Oakland: Chinatown för handdraserade nudlar och jook, den salta risgröt som är utsökt toppad med sauterade gröna och skarvar av krispig anka.

Leta efter vietnamesiska pho och banh mi smörgåsar på International Boulevard, eller slå upp en av de många taco lastbilar parkerade där. Fruitvale, i allmänhet, är platsen att gå till för en mängd olika livsmedel, från farm-to-table vegan (Two Momma) till burmesiska till dim sum.

Och vi har inte ens börjat prata om jordbruksmarknader, popupkaféer och restauranger, specialaffärer, slaktare, bryggerier, hörnaffärer, kaffebryggare och streetfestivaler!

Men det här är en Bite-Sized guide, så jag kommer att hålla det enkelt.

Börja ditt besök med vår stadsvandring, från lunch i Temescal till middag i Rockridge

  5 saker att veta innan du går


  • Medan Oakland är en fläkt varmare och sunnier än San Francisco, är det fortfarande kyligt året runt så alltid (alltid!) klä i lager. Och antar inte bara för att du är i Kalifornien är det dags för shorts – den genomsnittliga temperaturen här går sällan över 72 och kommer sannolikt att bli mycket svalare.
  • Oakland var redan en skrynkling av vinklade gator och boulevarder innan motorvägssystemet körde fast genom staden på 1950-talet och 60-talet. Så var beredd att använd din telefon eller andra karttyper att göra din väg. Och kanske kom ihåg din laddare om du planerar att vara ute hela dagen.
  • Bay Area har ett utmärkt återvinnings- och komposteringsprogram, så var så säker på att sortera din skräp i offentliga utrymmen: Återvinning är för burkar, flaskor, papper och plast; Kompost är för matavfall och kompostabla som kan innehålla några av din matförpackning; och deponi är för allt som inte passar in i de andra två.
  • Oakland är en sprudlande stad och kollektivtrafiken kan vara spottig, men Uber och Lyft kan få dig till var du behöver gå snabbt och billigt. Eller leta efter Bay Area Bike Share kiosker som kommer att expandera kraftigt i East Bay år 2017.
  • Planerar att köra i Oakland? Fotgängare är assertiva om sin rätt att väga och kommer djärvt att gå ut i korsningar och till och med i gator, att veta bilar har inget annat val än att sluta, så var beredd.

(Bildkredit: Melissa Ryan)

En mindre tydlig destination

Det finns två sätt att titta på att besöka Oakland: antingen som ett dagsbesök från din vistelse i San Francisco eller som en destination på sig själv. Enligt min åsikt är Oakland en destination stad, hands-down! Om du kommer för en dag, vill du komma tillbaka och om du kommer i en vecka, vill du fortfarande komma tillbaka!

Någon har nyligen berättat för mig att det bästa sättet att besöka Oakland är när du har en vän som bor där. Jag tror att det är sant, delvis eftersom de flesta av de intressanta sakerna i Oakland är lite mer subtila och dolda, lite mindre uppenbara än din genomsnittliga turistmål. Det finns ingen Golden Gate Bridge, ingen Frihetsgudinnan, ingen Epcot Center här.

För att låsa upp Oaklands hemligheter behöver du en vän att visa dig runt, ta dig på picknick i Piemonte Cemetery eller på en promenad runt Lake Merritt, för att visa dig det bästa stället att köpa baguetter på Temescal Farmers Market.

På detta sätt är Oakland perfekt för en Bite-Sized Guide, och jag är glad (glad) att komma in som den vänen och visa dig lite.


  Komma dit och stanna där


   Det finns två flygplatser som tjänar Oakland. San Francisco International Airport (SFO) är cirka en timmes resa bort via BART, den lokala tunnelbanan, och eventuellt längre med bil om du blir fast i trafiken. De flesta lokalbefolkningen föredrar Oakland International Airport (OAK), som är mycket snabbare – närmare 30 minuter BART eller bilresa.

   Oakland har några boutiquehotell, såsom Waterfront Hotel på Jack London Square och Washington Inn i Uptown, men de flesta föredrar att hyra en Airbnb. Här är några av våra favoriter.

   • En lyxig Casita i Rockridge
   • Ett vackert familjehem i Rockridge
   • En modern Zen stuga i Temescal

Vad är en Bite-Sized Guide?

Har du någonsin gått på semester och återvände bara för att upptäcka att du behöver en semester för att återhämta sig från din semester? Jo, det är inte det vi erbjuder här. Våra Bite-Guides är avsedda för den nyfikna resenären som söker en mer avslappnad upplevelse, mer av en meander genom ett litet grannskap än en galna dash till nästa sak på guidebokens checklista.

I denna guide delar jag med dig min kärlekshistoria med Oakland, hur jag växte till att älska och uppskatta allt Oakland – det bra, det stora och de utmanande delarna också.

Det finns en vandringstur i mitt grannskap, som har förändrats mycket även under de fem år som jag har bott här, blir ännu mer spiffed upp och på trend medan det fortfarande är ett riktigt grannskap.

Jag besökte också tre Oaklanders att kolla deras kök och deras favoritplatser att äta i Oakland. En jag visste (hon bor övervåningen från mig!) Och två var främlingar först, men delade snabbt och enkelt sitt liv och sin passion för att bo här.

Slutligen hittar du recept från mina favorit lokala anläggningar och några saker du kanske vill ha i din väska för att ta med dig hem.

Genom alla dessa bitformade bitar hoppas jag kunna dela med dig min kärlek och entusiasm för denna kulturellt rika och mångsidiga stad. Jag har fallit stor för Oakland och jag tror du kommer också.

Januari Travel Issue: Oakland, Kalifornien
Matförfattare Dana Velden delar hur hon hittade sitt hem i den andra staden vid bukten – dess mat, dess …

Oakland är så mycket kallare än San Francisco
Ta en virtuell stadsdel promenad från Temescal till Rockridge och var beredd att packa dina väskor.

5 läckra saker att ta hem från Oakland
Och allt utom en är tillräckligt liten för att ta sig in i ett hörn av din väska.

Den mysiga Oakland köket där buljongbarn var född
En nutritionist hyra kök i Oakland är full av smarta uppgraderingar och ursprungliga detaljer.

Ett brunt bords lättade kök i Oakland, Kalifornien
Antika bageriformar, pickleburkar och kokböcker gör Nik Sharmas ljusa vita kök känt som …

En butiksägares skattfyllda kök i Oakland
Alice Erbs kök, i Queen Anne Victorian i Temescal, är lika full av underbara …