Detta är varför persikor kommer att kosta mer i sommar

Priset på persikor ökar efter att Georgia förlorat ungefär 80 procent av sin gröda i år på grund av oregelbundet väder. Atlanta Journal-Constitution rapporterar att en varm vinter, i kombination med en hård frysning under våren, resulterade i att en stor del av persikodjur dör i år i söder.

Georgien producerade 43 000 ton persikor förra året, enligt United States Department of Agriculture, och i år kan statens produktionen vara en fjärdedel av det. Detta påverkar direkt mängden persikor som finns tillgängliga, vilket i sin tur påverkar priset. Grossistkostnaden för persikor har redan fördubblats.

Att lägga till persika underskottet är South Carolina, som hyser 90 miljoner dollar i persikor varje år. I år förlorade staten 85 till 90 procent av sin gröda, enligt South Carolina Department of Agriculture.

Förlusten av grödor innebär högre kostnader. Michael Schenck, en Atlanta-baserad matdistributör, berättade för PENGAR att han vanligtvis köper ett fall av persikor för 20 dollar. Men i år är grossistfallet 35 dollar och Schenck förutser att priserna går ännu högre under hela sommaren.

För konsumenten betyder det en kortare persikäsäsong med mindre utbud och eventuellt högre kostnader om du bor i söder. Även om Schenck förutspår fortfarande kockar fortsätter att köpa persikor att inkludera i deras meny.

De som bor i Kalifornien kommer att vara bra, eftersom staten förväntas producera 625 000 ton persikor – en ökning med 8 procent från förra året. Om du bor i nordöstra, gör New England-persikotillverkningen också okej.