Detta är den enda kokboken som min mamma någonsin använt

Att ge min mamma en matbok för Mors dag, jul och hennes födelsedag verkade alltid logiskt för mig. Hon älskar att laga mat och baka, och för någon som hävdar att han aldrig vill ha eller behöver någonting, så brukade söta kockböcker låta som en no-brainer till mig – tills jag insåg att de alla hamnade i samma skåp, mestadels orörda och behöll varje annat företag.

Varför? Eftersom ingenting kunde trumma henne Fannie Farmer. Full av lösa sidor, liten typsnitt och en nära sönderfallande ryggrad, denna kokbok är hennes enda.

(Bildkredit: Allison Russo)

Fannie Vem?

För lite bakgrund var Fannie Farmer en Boston infödd (som min mamma) som senare blev chef för Boston Cooking School i 1891. Hennes första kokbok, Boston Cooking-School Cook Book, publicerades 1896. Uppdaterade versioner, som min mamma, har helt enkelt betecknats, Fannie Farmer Cookbook.

Jag och min mamma. Fannie inte avbildad.

(Bildkredit: Allison Russo)

Min mamma och Fannie

Hur gick den här 100-åriga kokboken i min mammas knä? Efter att ha fått en högskoleexamen i hemekonomisk utbildning, under vilken hon började verkligen laga mat för första gången, hon behövde något som skulle ta hennes kulinariska färdigheter till nästa nivå. Hon hade bara två faktiska matlagningskurser på college (lite ljus för en hemekonomisk grad, om du frågar mig!), Och beskriver några av hennes lektioner – som att lära sig att göra en soufflé – som “oanvändbar och opraktisk”.

Efter examen köpte hon en kopia av Fannie Farmer att fylla i ämnena, särskilt när det gäller grönsaker. “Jag växte upp att äta konserverade och frysta grönsaker … Jag visste inte hur en hel broccoli såg ut, och jag behövde hjälp att förbereda och betjäna den” riktiga grejen “.” Hon var en av nio barn, så en budget -vänlig meny var prioriterad i sitt barndomshem – och färskvaror passade inte vid den tiden.

  Vad som krävs för att producera en burk jordnötsmör

Hon plockade Fannie Farmer eftersom det hade gott namnkännande och ett gott rykte. Hon tyckte också att det fanns en godisaffär med samma namn, sötande av affären. (Fanny Farmer var en amerikansk godisproducent i nordöstra, namngiven till ära av Fannie Farmer, även om kockbokförfattaren inte hade något att göra med godisbutikerna.)

Fannie känner sig bäst

Så lärde min mamma att laga mat och baka med sin nya kokbok, försöka allt från lätt bananbröd till den fancy-klickande coquilles St-Jacques. Hon blev bättre och bättre, alltid rådande med Fannie när hon letade efter ett nytt recept.

Under åren har min mamma utvecklat en repertoar av kvällsmenymenyer för vår familj, blandar hennes grundläggande färdigheter med de enkla smakrätterna hon tog upp från Fannies kokbok. Fannies recept för fiskkocker, köttgryta, kycklingpottskaka, kycklingsoppa och chili tjänade min mammas förseglingsstämpel. När jag skulle fråga min mamma om att göra något, som scones eller delad ärtsoppa, skulle hon alltid kolla för att se om Fannie hade recept på det – det mesta gjorde hon. Min mamma lärde sig även hur man sätter sin egen spinn på hennes Fannie-faves (hon klarade på nytt Fannies chili i en noll-prep-time-version genom att använda en burk salsa istället för att dicing hennes egna grönsaker).

Liksom Fannie är min mamma väldigt mycket utan kakor. Om middagen inte kan vara på bordet på mindre än 45 minuter är hon inte intresserad. En av hennes mest kända desserter är en ostkaka med fyra ingredienser. (Chockerande inte ett Fannie-recept, utan snarare det som kommer på flaskostasken!) Pastaprodukterna i vårt hus har använts en gång, ansträngningen ansågs senare “inte värt det”. Hon kommer aldrig att göra hemlagad gul tårta eller brownies, eftersom den boxade sorten är lika bra och lättare. Chokladkakakakor, å andra sidan, är en helt annan historia. De tar liten ansträngning och bör alltid göras från början och med kärlek. (Hon bakade mig fyra dussin innan jag gick till college så jag kunde få vänner.)

  5 Matlagningsskräck och hur man står inför dem

Min mammas favoritavdelning i kokboken är sektionen för tårta – som en familj av efterrättälskare gör detta perfekt mening. Det fanns aldrig en enda Dorito eller fransk stek i mitt barndomshem, men det var alltid efterrätt. Tack vare Fannie gör hon världens bästa pajskorpa (vegetabilisk förkortning gör det extra fläckigt). Hon föredrar Fannies pumpkaka recept, “den gammaldags sorten, gjord med förångad mjölk”, till det onödigt komplicerade jag försökte göra sista Thanksgiving.

Den här boken har verkligen förtjänat sin hållning. När jag växte upp min mamma fick lokal berömmelse genom min grundskola bake försäljning, familjesamlingar, och hennes St Patrick’s Day irländska bröd leveranser (nära vänner hade turen att vakna upp till en gyllene bröd soda bröd på sina dörrar). Allt på grund av Fannies recept.

För ett par år sedan köpte jag henne en uppdaterad, inbunden version av Fannie Farmer, tryckt i stor typ, för att hon skulle ge henne en annan kokbok för jul för några år sedan. Jag borde inte ha blivit förvånad över att hon fortfarande föredrar originalet.

Självklart, om du vill gå i kokbokens rutt, har vi täckt dig: 15 Kokböcker som gör stora mors daggåvor