Det tyska mousserande vinet du inte vet om (men borde)

9 saker du bör veta om mousserande vin

(Bildkrediter: Tro Durand)

På en ny resa till Tyskland för att besöka min svägerska och hennes familj drack vi vår ljusuppfyllning, skarp, fruktig, blommig godhet. Nej, det var inte öl; det var mousserande vin. Känd som Sekt, Tyska mousserande vin konkurrerar ofta Champagne i smakprov – men om du inte har hört talas om det, är du inte ensam.

Det tyska mousserande vinet du inte vet om (men borde)

Även om de flesta inte automatiskt associerar Tyskland och vin, är Tyskland faktiskt en betydande producent av vin – speciellt de mousserande sakerna. “Tyskland är, efter Frankrike och Italien, den tredje största gnistrande producenten i världen”, säger Florian Lauer, vinmakaren på Weingut Peter Lauer-Ayl.

Och Tyskland gör inte bara mycket av de fizzy sakerna; det är faktiskt bra. “Blindprovningar med andra europeiska mousserande viner har visat sig många gånger att tyska Sekt är lika bra, ibland ännu bättre än de väletablerade varumärkena för mousser,” förklarar Lauer..

3 skäl du aldrig hört av Sekt

Så, varför har du inte hört talas om Sekt? Det finns några anledningar.

Till att börja med är de bra sakerna ofta kvar i landet. “Tyskland själv har den högsta gnistrande konsumtionen i världen”, noterar Lauer.

En annan förklaring? “Svaret är Tyskland”, säger Terry Theise, portföljkonsult på Skurnik Wines och en expert på tyska och österrikiska viner. “Det är den här underliggande övervägandet att det på något sätt är trivialt eller obehagligt.”

Theise är inte ensam i sin bedömning av den tyska kulturen som oupplösligt kopplad till bratwurst, lederhosen och buxomblondiner som bär ölstenar.

“Den tyska kulturen är i bästa fall känd för lyxbilar”, säger Stephen Bitterolf från Vom Boden, en liten specialimportör av främst tyska viner. “Det är inte känt för vackra människor som dricker vin på båtar och i underbara vingårdar. Innan det ändras, måste det vara nisch.”

En tredje anledning: Det är inte Champagne. “De flesta tycker om det inte säger Champagne, det kan inte vara bra”, säger Rudi Wiest i Kaliforniens Rudi Wiest Selections. Hans analys av denna synvinkel? “Det är bara en massa baloney.”

Wiest påpekar att många av de franska champagnehusen startades och ofta fortfarande körs av tyskarna. Mumm, Krug, Bollinger – alla tyska vinmakare. Och det första Sekthuset grundades 1826 av Georg Kessler, som arbetade för Veuve Cliquot i flera år innan han slog ut på egen hand.

Är Sekt nästa stora sak i mousserande vin?

För nu är Sekt definitivt en sällsynt hitta stateide, men det kan förändras.

“Vi anser tyska Sekt vara nästa stora sak”, konstaterar Frank Schulz, kommunikationschef på Deutsches Weinsinstitut i Bodenheim.

Inte bara är Riesling en bra bas för mousserande vin – “Dess naturliga surhet och fruktighet anses vara mycket uppfriskande av ett växande antal konsumenter jämfört med Champagne”, säger Schulz – men producenterna gör också bättre och bättre viner.

“Qualitätssekten, särskilt torr och extra torr, har blivit så bra”, säger Debora Weber-Wulff, professor i media och databehandling på Hochschule für Technik und Wirtschaft i Berlin och min svägerska. “Jag föredrar det ofta att cava.”

En annan försäljningsplats för Sekt? Det är en bråkdel av priset på high-end champagner. Liksom de flesta andra gnistrar kan du få en flaska i området $ 15 till $ 35.

Hur man hittar sekt i staterna

Sekthaus Raumland, Peter Lauer-Ayl, Hild och Weiser-Künstler är några av de bästa etiketterna. Leta efter dessa i specialbutiker eller enskilda importörer.

I New York kan du kolla Crush Wine & Spirits, Astor Wine & Spirits, Flatiron Wines, Chamber Street Wines och Moore Brothers Wine Company.

Har du försökt Sekt? Vad tyckte du?