Det bästa smöret kommer från Irland

(Bildkrediter: Ariel Knutson)

Den amerikanska fascinationen med irländsk smör kan bara ha skett några decennier sedan, men kärlek till Emerald Isle djupa, flätande smör är inget nytt. Den engelska var en galen på saker som krävde grunden för Cork Butter Exchange och den så kallade smörvägen, smidda från de hästvagnarnas hjul, som stalwart bönder reste i timmar för att nå marknaden. Faktum är att Cork var i mitten av 1800-talet den största exportören av smör i världen, och landets söta, smala smör lagrade i ek-firkins reste så långt som Indien och Australien.

Men är hysteri berättigad? Är irländsk smör verkligen bäst?

När vi pratar om irländsk smör är chansen att vi pratar om Kerrygold. Det tredje mest populära smöret i USA (bakom Land O’Lakes and Challenge) beräknas att försäljningen i 2017 nästan kommer att dubblas till knappt 20 ton av guldstenen.

Rolig fakta: Varumärket kallades nästan inte Kerrygold, ett namn som rullar av tungan och framkallar bilder av smöriga kakor och rika smältband som drar av varmt bröd. Över 60 andra namn, inklusive Leprechaun, Buttercup och Tub-o-Gold, ansågs före namnet som skulle introducera dygderna av irländsk smör till världen bestämdes.

Med sitt varumärke glänsande guldfolie och grön pastoral logga, hyser Kerrygold tillbaka till en tid då livet var långsammare och den lilla familjen gården var allestädes närvarande i varje samhälle. Och även om Kerrygold inte slås om för hand, kan den gyllene nyans – så ljus och solig som möjligt antas att smöret sköt upp med en dos av färgad färg – och den söta, omedvetna agrariska smaken påminner om denna traditionella sätt att producera smör.

OK, så det här är inte kor, men du får idén med gräset.

(Bildkrediter: Jody Eddy)

Dess överlägsen smak har allt att göra med korna och hur de lyfts upp i Irland. Jämfört med de flesta mjölkkor i USA är Kerrygold-kor hormon- och bekämpningsmedelfria. De lever ut sina liv på det näringsrika gräset som imbues Irland med sin elektriska gröna färg. Kerrygold kor spenderar över 300 dagar om året roaming över hillsides i en evig sökning efter nästa tillfredsställande munnen av gräs.

Faktum är att det finns få andra mjölkkor i världen som spenderar lika mycket tid på att mata på gräs på fritiden, blötlägga i det irländska solskenet på de härliga sommardagen som är uppenbarligen oändliga och inte tänka på regnet som förvandlar denna lilla ön nation in i en fruktbar grön wonder älskad världen över.

Du kan smaka (och se) skillnaden i varje bit av Kerrygold som vi har blivit förtjust i att slathering över vår morgonskiva av toast, ploppar in i en bubblande gryta för att förtjocka den i sina sista steg och knådas i bröd och kakdeg.

Så säger jag det: Kerrygold smör är det bästa smöret i världen – det är det som varje irländare kommer att berätta för dig.

Se hur Kerrygold staplade upp i vårt blinda smakprov: Det bästa smöret till din Toast: Vi försökte 7 varumärken och rankade dem