Dessa outrageous potatis är Joël Robuchons arv

Matvärlden förlorade bara en annan bra kock. Den legendariska franska kocken Joël Robuchon dog i morse vid 73 års ålder efter en lång kamp med cancer. Som restaurangarbetare och hemkockar både sörjer förlusten, vänder våra tankar också till hur vi kan hedra en sådan legend. Och svaret visar sig vara enkelt: Gör hans mat. Joël Robuchons mest berömda maträtt var helt enkelt de bästa potatismos i världen.

I årtionden var Robuchon en av världens mest inflytelserika kockar, både som restauratör och mentor. Han hade restauranger över hela världen och tilldelades mer Michelin-stjärnor än någon kock i historien. Han var också en mentor till många nu kända kockar, inklusive Eric Ripert och Gordon Ramsay. Ripert kallade Robuchon “Alls kockens kung” och sa att han var den mest rigorösa, exakta och krävande läraren.

Robuchon var en stark troende i enkelhet. Han försökte undvika att gifta sig med mer än tre smaker i någon maträtt och sa att den enklaste maten var den mest smakrika och exceptionella. Detta leder oss till hans världsberömda potatismos.

Kommer ihåg Robuchon med sina outrageously Delicious Potatismos

Robuchons “purée de pomme” exemplifierar hans arbete och belyser hans arv som kock. Med bara fyra ingredienser – potatis, smör, mjölk och salt – skapade han en oerhört rik, lyxig, silkeslen maträtt som var helt olik alla potatisar som världen hade sett tidigare. Enligt The Guardian, beskrev kritikerna att äta Robuchons potatis som en “känslomässig” upplevelse.

Robuchons berömda recept börjar med att koka vaxiga gula potatisar med sina skinn fortfarande på. Sedan skalar du potatisarna medan de fortfarande var heta – det är nyckeln till receptet – och passera de varma, skalade potatisarna genom en matkvarn i finaste miljö. Sedan lägger du potatiserna tillbaka i kastrullen för att omröras över medelhög värme tills ångan stiger ur botten av pannan och potatisen torkar lite och tar en fluffigare konsistens.

Sedan lägger du till smöret. Åh, så mycket smör. Receptet kräver en hel pund smör till två pounds potatis. Skimp inte; du får inte de bästa potatismos i världen genom skimping på smör.

Smöret måste vara kallt och skuren i kuber, och du lägger det till potatis i fem steg, allt medan du rör dig kraftigt för hand. Därefter piskar du de krämiga potatisarna med varm mjölk tills de är de smidigaste, skarpaste potatis du kan tänka dig. Allt som finns kvar lägger lite salt till smak, och du har den typ av potatis som människor drömmer om.

Få receptet: Det bästa potatisreceptet i världen

Robuchons potatismos innehåller bara fyra ingredienser, men receptet kräver intensiv omrörning och bryr sig om att de enkla ingredienserna sjunger. Det var vem Robuchon var; Han var en man som ens tog de enklaste sakerna mycket allvarligt och brydde sig så djupt om vad han gjorde så att han skulle arbeta hårt för att göra potatismos. Men så fort du smakar dem ser du varför det är värt det.