Denna södra road trip har grill, öl och bananpudding

Vissa människor drömmer om att köpa ett litet hus i “burbs” Jag drömmer om att riva mitt väder över söder i en pickup truck, hellbent på att återuppliva den långdöda andan av favorit södra filmer, imbibing barrelfuls öl och bourbon, och få mina fingrar klibbiga med revben, brisket och drack fläsk. Åh, och det kommer också att finnas musik – för det mesta blues och jazz.

Du förstår, det är en noggrann omvårdnad dröm om mig. Jag har scheming i över ett år, hämtar juveler av information i en Google Docs-dokumentation som en galen kupongdame.

Varför planerar jag en vägresa genom söder

Att växa upp i landsbygdens centrala Illinois och berövades av de mest vanliga amerikanska sakerna av en sträng koreansk familj, det var södern som var den rökiga musen för mina barndomsdrömmer – Kentuckys bluegrass och bourbon var ju bara några timmar borta. Men med de närmaste södra gränserna valde jag istället att låna Deep South på VHS från biblioteket.

Filmerna Stål Magnolias, Stekt gröna tomater, Midnatt i den goda och onda trädgården, Forrest Gump, Stor fisk, Ned i Delta, och Mississippi Masala, alla skannade regelbundet på mitt Champaign Public Library-kort, tog mat och mytologi i södern – den med långsam och låg grill, chockerande sött te, slow-as-melass tempo och grandstanding oratory elocution – in i mitt Midwestern familj håla.

Självklart vet jag att Söder inte bara är söder om dessa filmer. Ändå är det här i söder som har drivit mina drömmar på vägen och hur jag kom för att planera en resa för att uppleva rikan av dess olika och läckra höjdpunkter.

Hur jag planerar en vägresa genom södern

Min resepartner och jag gillar quirky, obscure sevärdheter och pratar med slumpmässiga townfolk, så jag planerade vår resa att rotera runt mindre städer där det var möjligt så att vi kunde njuta av en långsammare takt och mer unika upplevelser: Savannah i stället för Atlanta; Natchitoches istället för New Orleans.

Jag crowdsourced några rekommendationer från mat och resor författare vänner, och några från sociala nätverk som Yelp, Twitter och Facebook, ibland poring över legioner av kommentarer. När som helst jag hörde om ett museum, en skivaffär, en bar eller en bokhandel på en podcast som lät intressant, lade jag till den till mina Southern Road Trip Google Doc eller Evernote-filer.

Min forskning var bilspecifik. Jag undersökte via road trip ephemera webbplatser som Roadside America och tittade på Google Earth mycket för att se vilka vägar som förhoppningsvis skulle vara mer intressanta att köra längs med.

Jag lämnade extra dagar för flexibilitet, eftersom det här är en lång resa och vi kunde gå vilse eller vår GPS kunde gå ut medan vi körde i landet, vilket ledde till omarbetning och felriktning.

Jag planerade för extra hydreringstillbehör, handhållna fläktar, solskydd och en vindruta solskydd eftersom: sommar i söder. Jag packar också ett par stora kylare och extra kyla påsar för mat souvenirer i stort.

En fyrastads sydlig vägresa med grill, öl och bananpudding

Ett inlägg som delas av Savannah Magazine (@savannahmagazine) på

1. Georgien: Midnatt i den goda och onda trädgården

“Plats är fantastiskt – det är som Borta med vinden på mescalin, säger författaren John Kelso om Savannah i Midnatt i den goda och onda trädgården. “De går imaginära husdjur här, och de är alla väldigt väpnade och drogade. New York är tråkigt.”

För att bevisa Kelso korrekt har min kompis och jag planerat en härlig promenad genom Bonaventure Cemetery, där det ikoniska locket till boken med samma namn sköt. Även om fågelpjässtatyn på bokens omslag inte längre ligger på kyrkogården, borde den långa mosen som hänger från levande ekar ge precis de rätta atmosfäriska gardinerna för att jämföras med Savannahs mysterier, avlyssnar på andar som viskar från bortom graven. Vi går medan morgonhärligheterna fortfarande är öppna och morgonduggan har inte bleknat.

Fortsatt våra tapofile tendenser, vi går igenom grindarna vid Colonial Park Cemetery, observera gravarna avskedade av General Sherman armé.

Till lunch springer vi in ​​i silverflödet av Sandfly BBQ för Hog Wild-provtagaren av kryddat rökt korv, revbenskribbar, fettfläskkött, ömkött fläsk, rotisserie kyckling och tjock Texas toast och på till Mansion på Forsyth Park för att se ett århundrade av hattar utställning som skulle göra Midnight Lady Chablis stolt.

På eftermiddagen besöker vi Graveface Records & Curiosities för att bläddra i deras taxidermi och musik.

Efter en kort uppdatering i vårt hem för nu, Hamilton-Turner Inn, som på 1980-talet ägdes av Joe Odom och Nancy Hilli (som var med i Midnatt), det är dags att springa över till en Gullah matlagningskurs med den berömda lokala kocken Sallie Ann Robinson. Att göra (och äta) hennes smakrika Ol ‘Fuskie Fried Crab Rice, Low Country Boil och Sticky-Bush Blackberry Dumpling diskar gör en törstig för öl, så vi ska gå över till Crystal Beer Parlor för att prova några nya sours.

Det finns musik att ha på Midnight Minervas häxande timme på midnatt, så det är på Jazzd för sen natt sax, trumpet och penseldrummor.

På morgonen stannar vi vid Smith Brothers Butcher Shop för några viktiga människor på vägen, inklusive crème brûlée och citronmingue donuts från A Squad, rostbiff och pepparrotkrämer, bränd honung och grillad päronsoppa, rökt lax med sumac och apelsin och fräsch skal och äta Georgia ångad räkor. Vi tar några öl att ha under vår vägspiknik från Moon River Brewing Company. Georgien, du har mat på mitt sinne.

Ljudspår: För att säga farväl till den här vackra staten kommer vi att lyssna på en mängd Georgia blues, r & b, funk och soulmusiker, inklusive, naturligtvis, Ray Charles, Otis Redding, James Brown, Ma Rainey och Blind Willie McTell.

Ett inlägg som delas av Ben Mims (@benbmims) på

2. Alabama: Stor fisk

Det finns något fryst i tid om Alabama, och det är förmodligen varför Stor fisk valde att filma på plats. Vårt första stopp? Dothan, Alabama, aka jordnötshuvudstaden i världen.

På Peanut Monument Information & Visitor Center, där en hunka “hunka” brinnande kärlek – en Elvis jordnötsskulptur – väntar på att välkomna oss. Kryssning runt staden kommer vi att få alla våra nerdiga foodie-snaps framför olika jordnötsstatyer över hela staden, från en eldvattenpanna som snugglas av en Dalmation till en bröstcancermutan. På vår väg ut ur staden stannar vi av Shute Pecans presentbutik för vissa oemotståndliga tematillbehör, bland annat apelsinblommande pekannötter och chokladkaffe jordnötter.

Det är en buck-and-change från Dothan upp till en riktig bit av Americana: Seale’s Drive-Thru Museum och Museum of Wonder. Med fraktbehållare med utklipp kan du träda in när du kör igenom, vi tar in några folkememerer från vår bil.

Efteråt delar vi en grillmatbit och gör lite shopping för gömda skatter på Possum Trot, den angränsande grillen och skräpauktionen. Om det är dags den dagen eller nästa, besöker vi John Emerald Distillery för vissa Alabama-gjorda whisky och en rundtur i hur det görs.

Därifrån snackar vi på våra jordnötter, vi hoppar över till Montgomery för saftiga revben och okra på fan-favorit K & J Rib Shack. I närliggande små Millbrook betalar vi $ 3 för att se filmindustrin i Specters småstad i Big Fish. Vi lockar på natten med några själfulla blues på Montgomery’s 1048 Club.

Om vi ​​har tid nästa dag, kryssar vi upp till Birmingham (Saw’s) och Tuscaloosa (Archibald & Woodrow’s) för mer grill. Om inte, fortsätter vi rakt västerut från Montgomery till revben och bananpudding i Mobile (The Brick Pit) och vidare till Mississippi.

Ljudspår: Från Savannah är det fem timmar, tjugo minuters bilresa, så vi lägger tre Alabama infödingar på däcken: Hank Williams, Big Mama Thornton och Dinah Washington. Med Dinahs klassiska crooner “What a Diff’rence a Day Makes” och massor av Savannah-snacks, rider vi brisen i kust Georgien och kryssar vidare till järnvägsspåren, klättringshus och små städer i östra Alabama.

Ett inlägg som delas av Amour NOLA | New Orleans (@amournola) på

3. Mississippi: Mississippi Masala

Mobile är bara 45 minuter från Ocean Springs, där flera scener från Mira Nairs banbrytande interracial romantik Mississippi Masala filmade. Stranden och vattnet är så närvarande i de scener där de verkligen blir kär och överväger framtiden för deras förhållande. Men vi är i Ocean Springs för skaldjur, särskilt crabmeat po ‘pojke och kräftfisk bisque vid BBs Poboys.

Jag tar även lite grillfest medan jag är på: Brisket, ryggrads revben och en chunky potatisallad är tillräckligt för att locka mig till alla hörn av universum, men lägg till kryddig mac och ost, brunt socker sötpotatis, collards och grisvingar, och jag kan kanske skapa en hängmatta i hörnet och tupplur på en fog mellan måltiderna. Skurets grisvingar är i huvudsak friterad lökskivor. Jag hoppas att vi är där när det finns en kräftskoka och funk popen av Flow Tribe grace scenen.

Bara några minuter bort i Biloxi, vi sidlar upp till baren på Biloxi Brewing Company för en jambalaya cookoff, följt av en rundtur i bryggeriet och ett ölflott för endast $ 10. Jag ser fram emot Black Gold Breakfast Blend och Salty Dog Gose. Om vi ​​har tid, slutar vi för några ostron och rödfisk med utsikt över Half Shell Oyster House.

Vi kommer tillbaka till Mississippi Delta för mer Mississippi godhet när vi slingrar tillbaka runt på väg tillbaka norrut.

Ljudspår: Med BB King, Robert Johnson och Sonny Boy Williamson på stereo, kommer min vägkrigare och jag definitivt vara redo för Mississippi.

Ett inlägg som delas av Elizabeth Day (@bibbylaz) den

4. Louisiana: Stål Magnolias

På vårt nästa stopp besöker vi Avery Island Tabasco Factory. Här ser vi de fascinerande stegen som leder till en amerikansk hetsås favorit, från plantor som växer till pepparmos som är åldrade.

Två timmar norr om Tabasco-fabriken besöker vi älskade Eddie’s Smokehouse i Alexandria för en specialsäck på $ 6 med rökt smörgås godhet med en sida av den klassiska södra Louisiana-skålen, majsmaque choux (en fusion av franska och indianska kulturer) . Vi kommer inte att kunna försumma en order av smokehouse nachos med, varför inte, både kryddig och söt sås och bananpudding och pecanpai till efterrätt.

Nästa upp är en timmes lång bilresa till Natchitoches, som lovar att ta kryddan och fettet i lika doser. Stål Magnolias Filmerades i Natchitoches, så inget mindre än en tvåfärdig frukostkrypning av sin specialitet, köttpisen, är i ordning för vår resa. Traditionellt gjord med nötkött, fläsk och kryddor, har Natchitoches köttpai varit en specialitet i staden sedan slutet av 1700-talet, såld på gatan av hawkers.

För vår åtta timmars tupplur, kommer vi att bosätta sig för ingenting mindre än Shelby rum från Stål Magnolias, som nu är en del av Steel Magnolias House B & B. När vi vaknar nästa dag ska vi göra några lätta pre-decadence calisthenics (läs: 10 minuter podcast yoga). Sedan kommer det att gå ut för att dela en köttfärsplatta med Cajun smutsigt ris och två kräftkakor på sidan vid den fantastiska Lasyones Köttpis Kök och Restaurang, som har varit öppen i över 40 år. Slutligen är det dags för dessa outtröttliga matkrigare att bekämpa den goda kampen vid Natchitoches Meat Pies, dela upp en kryddig köttpis med extra cayenne; en chorizo, ägg och jalapeno tårta; och en korv, ägg och ostpai.

Finns det något annat sätt att avsluta din Stål Magnolias-tematisk resa än genom att ha en röd sammetarmadillkaka som levereras till Steel Magnolias House precis i tid för ett kvällsmat? Du kan göra det nu, genom The Cake Barn, som gör en vacker kopia av den skrämmande tjusiga tårtan. Stäng dina ögon och det är bara en röd sammet kakao kaka som du skär, inte ett armadillo ben.

Nästa morgon, på vägen till Mississippi Delta för att se var bluesmusiker bröt mögel, slutar vi i Gibsland, Louisiana, och hedrar några andra olagliga – den här gången Bonnie och Clyde. Bonnie & Clyde Ambush Museum ligger i Gibsland, området för outlaw parets bortgång i sheriffs händer, och huser flera av deras viktiga artefakter, inklusive en av Clydes Remington hagelgevär.

Hedonister Bonnie och Clyde vill att vi ska stoppa för Heroic Hops IPA på Flying Tiger Brewery och Cajun zydeco konserten, Blackberry Wine Merlot och Peach Muscadine vingelé på Landry Vineyards, förstås – eftersom vi båda är bekvämt på väg till Mississippi.

Ljudspår: Mahalia Jackson blir vår bluesmus.

Ett inlägg delat av Sarah Park (@ saraholivia8) den

5. Mississippi Revisited: Ned i Delta

Okej, så Maya Angelous Mississippi ode Ned i Delta Filmerades i Toronto eftersom det är billigare. Men det sydliga missivet på landsbygden framkallar fortfarande landsbygden Northern Mississippi – och vi kommer att framkalla Ned i Deltas kycklingled genom att stoppa vid två systrar i Jackson för krispig stekt kyckling, syltande betor, sötpotatis, kex, grits, brödpudding med bourbon sås, bananpudding, persikaskobblare och sött sött te.

I Mississippi Delta besöker vi Highway 61 Blues Museum och Dockery Farms, där en mängd bluesmusiker levde i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, vilket ger viktiga bluesbidrag. Vi kommer BYOB och har lika smör lunch biffar, heta tamales toppade med hjärtlig chili och vitlöksbröd på 76-åriga Doe’s Eat Place i Greenville.

Till sist hamnar vi där alla slutar: Clarksdale. Där ska vi besöka Delta Blues Museum, se en jamsession på Hopson Commissary och mosey till Ground Zero Blues Club i Clarksdale för en sista natt musik.

Vi lägger oss på vår sista natt i Deep South på det vackra, historiska Clark House. På väg ut nästa morgon klockan 11 kommer vi ta en tidig lunch med revben, drabbade fläsksmörgåsar och varma tamales vid Larrys Hot Tamales, en lokal institution med god anledning.

Jag kommer att sakna dessa fyra stater, allt jag har varit på, men ingen som jag har upplevt så djupt innan … och jag är inte ens där än! Jag ska rapportera till er alla från vägen. Här är resor resor inspirerade av konst av musik, film och mat.