Den hungriga läsaren: Hobbits, svamp och bacon

Vad skulle Hungry Reader månad vara utan hänvisning till J.R.R. Tolkiens hobbits och deras eviga kärlek av svampar? De små, hemtrevliga människorna i de böckerna har en enorm kärlek till mat som långt outsizes sina miniatyrramar. En riktig frukost är en av deras stora kärlek, och svampar och bakar är huvud bland deras lustar. Här är ett favoritutdrag…

Hobbiterna har avstått på sin episka quest, men med en genväg först genom ett bestämt prosaiskt svampfält. De går in i svampbonden, som matar dem en svampdammsvin.

På en kort stund satt fjorton att äta. Det fanns öl i gott och en mäktig tallrik med svamp och bacon, förutom mycket annat solid bondgårdskort.

Efter en smal borste med skrämmande ryttare i mörkret skickar bonden dem med en gåva.

Plötsligt producerade han en stor korg under sittplatsen. “Jag glömde nästan,” sa han. “Fru Maggot sätta upp detta för Mr. Baggins, med sina komplimanger.” Han lämnade den ner och flyttade av, följt av en tacksak och goda nätter.

De såg de bleka ringarna på ljuset runt sina lyktor när de svimmade in i den dimmiga natten. Plötsligt skrattade Frodo: från den täckta korgen höll han, svampens doft stod upp.

När de når säkerhet igen friterar deras vän Fredegar upp svampen – tillräckligt för alla.

“Jag antar att du tre inte vill ha svampar igen?” sade Fredegar utan mycket hopp.

“Ja, det ska vi!” ropade Pippin.

“De är mina!” sa Frodo. “Given till mig av fru Maggot, en drottning bland bondens fruar. Ta bort dina giriga händer, och jag ska tjäna dem. “

Hobbits har en passion för svampar, överträffar även de mest grymma likningarna hos Big People. Ett faktum som delvis förklarar unga Frodos långa expeditioner till Maris berömda fält och den skadade Maggots vrede. Vid detta tillfälle var det gott för alla, även enligt hobbitstandarder.

Vi är inte hobbits, men vi älskar också svamp och bacon. En favorit quiche recept innehåller välbrunna svampar och läckra smakliga bitar av bacon. Igår stektade vi ett parti svamp för att gå med påsklamm, låt dem brinna väl före omrörning och smaka med vitlök och lök. Du kan verkligen inte gå fel med svampar köttiga, umami smak – de gör allt gott.

• Köp Ringenes Herre, $ 13,60 på Amazon