Den engelska muffinen är inte engelska alls

Vi hatar att vara bärare av dåliga nyheter, men engelska muffins har inte sitt ursprung i England. Faktum är att britterna inte ens var medvetna om deras existens tills Thomas engelska muffins importerades från Amerika under 1990-talet.

En annan chockerare: engelsk muffins marknadsförs som amerikanska muffins i brittiska och irländska stormarknader. Och den charmiga frasen, “vinklar och vapen”? Det ökade till popularitet i Thomas reklamkampanj i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Så medan det känns som en gammal tidsfras, gavs det nytt liv i ett möte på en plats ibland under Carter år.

Nu när vi har kastat alla dina muffinsintro upp i en tizzy, låt oss backa upp lite.

Så som egentligen uppfann den engelska muffinen?

Samuel Bath Thomas uppfann den engelska muffinen. En brittisk ex-pat emigrerade han till New York City 1874. Vid 1880 hade han sitt eget bageri i närheten som nu kallas Chelsea. Det var där han uppfann vad han kallade en brödrostkrump.

Det blev ganska populärt på hotell- och restaurangscenen i början av århundradet, eftersom det sågs som ett sofistikerat alternativ till toast. Uttrycket “engelsk muffin” var myntade 1894 och blev snart allmänt antagen.

Men vad heck är en crumpet?

En Quick Crumpet Tutorial

En crumpet definieras av Cambridge Dictionary som “en liten, rund kaka-liknande bröd med hål på ena sidan som är ätit varm med smör.” Strukturen är fuktig och kladdig, nästan som en tät pannkaka. Bakpulver används i smeten för att skapa luftfickor på toppen, och smör, sylt och spreads appliceras direkt på sin kraterade topp.

Hur Toms engelska Muffins skiljer sig från Crumpets

Toms engelska “brödrostkrumpor” var ett helt nytt djur. De var både smalare och torrare än crumpets och eftersom bakpulver utelämnades i sitt recept var hans hål placerade på insidan av hans produkt – inte toppen.

När muffinen är uppdelad i två får du två halvor med de underbara skarvarna, som är skarpa i ugnen och skapar en texturerad yta för att hålla sylt, gelé och, när det gäller ägg Benedict, rinnande äggulor.

Tips: Det är bästa sättet att pruta muffinen med en gaffel för att bevara skarvarna och vråren som annars skulle krossas med en kniv.

(Bildkredit: Emma Christensen)

Om du är nyfiken på hur man piska upp en sats av Thomas engelska muffins, har du ingen lycka till. Receptet är under lås och nyckel. Faktiskt, The New York Times uppskattar endast sju personer känner till det fullständiga receptet. Fuktnivån på smeten, den utrustning som behövs och hur den är bakad hålls alla tätt under omslaget.

Fortfarande, om du vill ge vår version ett försök, gör de ett bra helgenprojekt – och du kommer att vara vällevererad i en vecka (eller mer!) Av frukostmackor.


Lär dig hur man gör engelska muffins hemma