Den bästa tyska likören du aldrig hört av

Alla vet om Jägermeister, men hur är det med andra tyska växtalkoholer? Som det visar sig är Jäger bara toppen av isberget. Kräuterlikör, eller örterlikor, har funnits sedan medeltiden när munkar utvecklade alkoholkonsumtioner för att bekämpa olika sjukdomar. Vissa människor tyckte verkligen om den medicinska smaken och en tradition föddes.

Med bartenderna kasta en blick runt om i världen för nästa stora sak i cocktails, satsar jag tyska bitterar på gränsen till en internationell renässans.

Under tiden är det Underberg.

(Bildkredit: Amazon)

Vad är Underberg?

Underberg är en växtbaserad bitter med en stark lakritsmak som har gått starkt sedan 1846 – och det är lätt att se överklagandet. Drycken är förpackad i enskilda single-shot-flaskor med en liten grön topp, insvept i papper. Det är dock värt att notera att den söta förpackningen i Tyskland inte är “artisanal” så mycket som “down-market” det finns bredvid kassan i stormarknader med tuggummi.

Fortfarande, miniatyrflaskorna är ganska söt och då finns det de potentiella hälsofördelarna med att poppa en baksida när du har ätit för mycket schnitzel och potatisallad. Tydligen är det en effektiv digestif, även om en viss ambivalens om de hälsofrämjande egenskaperna hos existerar. Det beror på att hälsofördelarna hos Underberg är väl ifrågasatta. Underberg blev nästan förbjuden att annonsera med slogan “Worldwide in service of wellness!” eftersom de växtbaserade biterna klickar in på 44 procent alkohol. Ja, det är i grunden brandvatten.

Ändå kvarstår några adament. “Jag är helt övertygad om att det är väldigt friskt”, insisterade en vän när jag frågade om det populära varumärket. Och det kan inte skadas för att försöka, rätt?

  Hemlagad Sushi för middag: Tips och tricks

Hur man dricker underberg

Etiketten säger att Underberg är tänkt att tas “all omedelbart och snabbt”, och det är definitivt den mest utbredda sättet att dricka det här kraftfulla materialet, men det är inte det enda sättet.

Jag har hört talas om barer som betjänar bitterarna i ett stampat, nippat skottglas. Och eftersom bitter i amerikansk stil kan vara förvånansvärt svårt att komma fram i Berlin har jag blivit ganska förtjust i att göra ett Manhattan med ett halvt skott av Underberg i stället för Angostura eller Peychauds bitter. Ja ja jag vet; Det bryter underbergs “allt omedelbart och snabbt”, och fördubbling av biterna sprutar in något kaos i den klassiska Manhattan-formeln, men det är inte illa alls. Försök; du kanske gillar det.

Var hittar man Underberg

Underberg hittar du på specialaffärer och bakom baren i många amerikanska städer, särskilt på platser som har haft många tyska invandrare genom åren. Du kan också köpa den online på, du gissade det, Amazon.

Köp det: Underberg 12-Pack, $ 16.50 på Amazon