Den bästa episoden av goda äter visar oss Det finns magi i grunderna

Alton Browns jazziga öppningsnoteringar Bra äter låter som en optimistisk sylt på ett Casio-tangentbord. För mig kan denna musik också vara en tidsmaskin. Jag såg så mycket av denna show som ett barn som synen på Alton Browns skarpa funktioner kan översvämma mina sinnen med lukten av källare, Moose Tracks-glass och det slitna tyget av långa familjen soffor.

Jag kommer ihåg popup-video-stilen av text som dykt upp över en scen, och hur vetenskapen som svävde över en skål med smet verkade mycket roligare än vad jag lärde mig klockan 8 i klassrummet. Jag kommer ihåg marionetter och friterad kalkoner. Jag behöver inte komma ihåg Alton Brown eftersom, till skillnad från God Äts, han försvann aldrig; han fastnade sig i Cutthroat Kök, The Next Iron Chef, och Nästa matnätverkstjärna.

Men det kommer tillbaka! Bra äter gör en triumferande avkastning 2018 – nitton år efter den första säsongen, sju år efter det sista. För att fira, bryter jag ner den bästa episoden av den gamla showen och varför jag är så glada att den ska återvända.

Gult smörkaka

(Bildkredit: Melissa Ryan)

Detta är den bästa delen av goda matar

Baserat på mina informella undersökningar och internet-scouring, “A Cake on Every Plate” från säsong sex är ingen annans favoritavsnitt av God Äts, utom min. Det är en mirakulös kombination av enkelhet och underhållning – ett perfekt exempel på Alton Browns särskilda typ av köksmagi.

Detta är en episod om smörkaka med chokladfrystning. Det kan vara tråkigt. Det borde vara tråkigt. Och ändå är det fullt av liv och död och en djupdykning i behärskningen krävs för att göra till synes enkla saker.

I episoden har en tittare skickat Alton ett prov: ett prov av en tårta gjord av en älskad moster Gertrude, som nyligen passerade. De har en ingredienslista, men inga instruktioner, och de har fått hjälp av kakdetektiven Alton Brown för att avslöja hemligheterna till deras mycket missade familjen recept.

Jag har bakat hundratals kakor i mitt liv. Hur kunde 22 minuter på ett grundläggande smörkaka recept – ett recept! Ovanligt i matlagningshow! – vara intressant?

Rewatching det för första gången i år, var jag nitar.

Jag skrev anteckningar. Jag skrattade högt. Jag gjorde tillräckligt med guttural ljud som kunde översätta till “Exakt!” eller “jag tänkte aldrig på det!” eller “Snälla ta med mig kakan” att min man undrade om jag hade någon form av Alton Brown-relaterad uppdelning.

“Ett tårta på varje platta” hade genom taket-schmaltz potential i mindre förmåga. Döda släktingar, älskade familjen recept, vintage kakor – det skulle lätt kunna cloying, sackarin. Men som moster Gertrudes smörtårta är det aldrig för sött. Det är Betty Crocker i en läderjacka, mysig med en skarp kant.


Det är Betty Crocker i en läderjacka, mysig med en skarp kant.


Alton Brown är en otrolig lärare. Tio minuter i episoden har vi gjort ingenting annat än dissekera ingredienserna i en tårtadebit. Genom att värdera denna enkla process gör han varje ingrediens lättare att arbeta med, varje framtidskaka recept mer inbjudande.

Är det här en 22-minuters meditation på glädjen i grunderna? Är Alton Brown den ursprungliga minimalistiska?

Nej, självklart inte. Det är en del av det som är så gott om episoden: Vi pratar om en grundläggande tårta, men erfarenheten är peppared med roliga bitar och sidor, historiska fakta och cameo. Bra äter känns som den tydliga gudfadern av moderna matmedier av Lycklig persika mängd. Varje episod är plump med skämt och kreativa kamerabilder, intressant berättande historia, vetenskap och historia och humor kombinerat med recept. Vid ett tillfälle i “Ett tårta på varje platta” fryser Alton en tårta på en skivspelare, en långsam spiral av choklad som täcker toppen och sidorna, vilket skapar en tillfredsställande GIF innan GIF fanns.

Vad lär vi oss på dessa 22 minuter?

  • Det enda viktigaste steget i kakstillverkning låter smeten blanda i minst fyra minuter.
  • Smör innehåller 20 procent vatten och dammar kakans botten om du smörar en panna med den, stoppar den från att brinna, så använd förkortning istället.
  • Vänd dina kylställen upp och ner för perfekt kylning.
  • En nedsänkt födelsedagstårta betyder otur i det kommande året.

Och mycket Mer. Han lär sig att du vill lära dig att du ska lära dig, som om du är i köket med en bakare som kan identifiera och kommunicera alla de små muskelminnesåtgärderna. Han dons en svart aluminium kostym och roterar för att visa hur olika pan-material producerar olika vanliga kaka problem, som nedsänkt kakor eller kakor med funky klibbiga toppar. Han kastar försiktigt in tips som den nya bagaren kanske inte vet, som att förvägvägda skålen innan du väger ingredienser eller sätter mixerns delar i kylskåpet när du vill göra vispad grädde.

Han erbjuder allt detta råd utan förskott, bara en luft av “Åh, vi vet ju båda det här, jag trodde bara att det skulle vara roligt att säga det högt.”

Komfort och intuition i köket kommer från en förståelse av de ramar som ligger bakom varje maträtt. Det är inte bara “lägg till denna mätning av dessa tre ingredienser i denna ordning.” Hur ska smeten se ut? Varför lägger du till en extra äggula? Vad gör bakpulver? Hur diagnostiserar du en misslyckad tårta så att du kan ändra den nästa gång? Denna kunskap hakar dig i kökets flöde. Det förvandlar dig till en student. Det gnistor ett hungrigt sinne som kommer att vara bättre utrustad för att fylla din hungriga mage.

Ta det från Alton Brown: Det finns magi och intriger dolda i grunderna. Gräva i de komplicerade strukturerna som skapar enkla godisar. Baka en smörkaka.