Celluloid Pantry: Bouillabaisse från Marseille och Our Man Flint (1966)

Hemlig agent Derek Flint (James Coburn) är den typ av man som gillar att varva ner efter en lång dag genom att stoppa sin puls medan han ligger stel mellan två stolar, som reser till Moskva för att inte titta på balett utan att undervisa den och vars ljusare har 82 olika funktioner – “83 om du vill tända en cigarr.” Så det borde inte överraska det han vet en eller två om fransk mat.

I den överträffade James Bond-spoofen, Our Man Flint (1966), är den enda aning som vår hjälte måste stoppa en kriminell organisation från att ta över världen en dart som hämtas från en mordplats. Kemisk analys visar dock att pilen bär mer än bara gift.

“Ah,” säger Flint. “Marseille. Bouillabaisse.”

Hans chef (Lee J. Cobb) ber honom att förklara.

“Tja, herrn … Den vanliga andelen vitlök till smörgaffel och fennikel [i bouillabaisse] är två vitlöksklyftor, till en nypa smörjd saffran, till ett slagfänk. Nu är det bara i en viss liten del av Marseille dessa tre kryddor framställda i dessa proportioner. Nu var den som hanterade den pilen i Marseille inom de senaste 24 timmarna. ”

Och med det sätter han sig i sin privata stråle för att hitta precis rätt franska fiskgryta.

Flint går in i ett antal bra restauranger i Marseille, och har en smak. “Mmm. Ja, snälla, snälla.” Och en annan, “Den finaste bouillabaisse i Marseille, herre.” Flint har en sked och skakar på huvudet. “Merci, Monsieur.” Men då, i en hål i muren burlesque club, finner han det ….

bouillabaisse är en rik, flerskiktad gryta, som traditionellt innehåller minst sex olika fiskar, tillsammans med tomater, purjolök och andra grönsaker och kryddat med en distinkt blandning av – ja-vitlök, saffran, fänkål och apelsinzest (Flint kvar den delen ut). Det serveras vanligtvis med rostade skivor baguette (croutes) och rouille (en typ av majonnäs kryddat med vitlök, saffran och chili).

Medelhavet kulinarisk författare, Clifford A. Wright går djupt in i historien, beredningen och ingredienser som behövs för denna komplexa och läckra maträtt på sin hemsida. Klicka på den här länken för ett steg för steg konto.

Till alla Celluloid Pantry inlägg

– Nora