Bygg en meny: 5 tips för matchande sidorätter med huvudrätter

Jag fick flera frågor och kommentarer under middagsveckan och frågade om diskussion och hjälp med att para ihop rätter med huvudrätter. Detta fick mig att skrapa huvudet lite, eftersom jag tycker att det är svårt att diskutera det i allmänhet, utan en viss meny i handen. Jag tänkte på hur jag monterade egna menyfest menyer, och några mönster uppstod. Här är några mycket allmänna tankar om att sätta ihop en god middag.

Som jag sa har jag sett en hel del kommentarer om det här den här veckan och jag fick den här frågan från Lorena, som frågar: Har du några förslag på kompletterande sidrätter för huvudrätter? Jag känner att jag har recept för båda men jag vet inte vad som går bra tillsammans.

Här är några grundläggande frågor och idéer för att sätta ihop en meny – det här är bara en plats att börja!

Har du huvudrätten i åtanke? Bra. Nu:

 1. Tänk annorlunda.

  Det mest uppenbara sättet att välja en rätter är att titta på din huvudrätt (pasta, kyckling, seared tofu) och välj något annorlunda. Om du gör pasta, gå för en enkel grönsak. Göra biff? Gå till något ljus. Om du gör stek med ris, är det nog inte en bra idé att även göra en rissallad. Om mycket av måltiden är mörk, balansera den med sura sallader eller grönsaker med rika, rostade smaker (bräda korta revben, fransk löksoppa). Om det är väldigt lätt, till exempel en färsk sallad med ost och frukt, lägg lite vikt med ett starkt helbröd eller ett ostigt gratin.

  Detta gäller även för matlagningsmetod. Om du ska steka en sida av nötkött i två timmar, eller använd spisen för att göra en svår fiskrätt, gör sedan något annat med din skål. Varför rosta inte några babylök i ugnen, eller gör en kål slaw före tid?

 2. Tänk liknande.

  Å andra sidan är det trevligt att välja en tema och bär det genom middagen. Till exempel använder jag ofta citron. Så om jag gör kyckling med citron, till exempel, kan jag tillsätta citronsaft till en salladsdressing eller citronskal till brödet jag gör till middag.

  Detta kan också gälla för matlagningsmetod. Du vill inte överfatta din ugn genom att schemalägga tre rätter på en gång där, eller att jonglera fyra kokkärl på spisen. Men ibland kan du göra en maträtt göra dubbelt, som i detta recept på kycklinglår med fänkål, där grönsakspastorna med kycklingen. Du behöver inget annat för en fullständig måltid, förutom kanske lite bröd, ris eller pasta.

 3. Tänk säsong.

  Kanske det enklaste sättet att välja en sidovägg. Titta på produktionen i din CSA-låda eller på marknaden, och hämta upp en handfull babys morötter, eller betor eller färska arugula. Rosta morötterna medan du förbereder lite fisk eller en omelett med stovetopmat eller gör en sallad med arugula medan sopp simmers.

 4. Tänk fullständig måltid.

  De Matgrupper erbjuda ett traditionellt sätt att laga en måltid tillsammans, men de är verkligen användbara. Jag gillar att ha ett kött, en stärkelse och en grönsak på mitt matbord, speciellt när det är underhållande. När det bara är jag och min man, ibland lämnar jag ut köttet eller stärkelsen och har två grönsaker – en kall, som en sallad, och en het som rostade grönsaker eller en sauté av fänkål eller bröstspirar.

  Poängen är att tänka på de stora livsmedelsgrupperna (kött, stärkelse, mejeri, grönsaker, frukt) och försök att inkludera inte mer än en maträtt från varje grupp.

 5. När du är i tvivel, gör en enkel grön sallad.

  Till slut har jag nästan alltid en enkel grön sallad med middag. Det är det perfekta ackompanjemanget till nästan vilken maträtt som helst – pasta, soppa, kött, till och med grillade grönsaker eller en ostsmörgås. Klä lätt med en strö av olivolja och en pressa citron, och tillsätt en rakad flamra av Parme, om du vill bli snygg. Glöm inte lite salt och peppar.

Jag tycker att dessa tips är extremt enkla och uppenbara, men jag tror att det är svårt att erbjuda mycket mer råd utan att titta på specifika menyer och rätter.

Hur bestämmer du dina egna menyer?

Avbildad ovanför:
• Roast Chicken – En huvudrätt och tre kompletterande sidrätter som skulle vara bra med en grillad kyckling, beroende på säsongen och din smak.
• Kale Sallad med Blood Orange och Meyer Citron
• Extra-Crispy Tossed Potatis
• Meyer citronkornsallad med asparges, mandel och getost

Relaterad: 12 enkla sidorätter att gå med köttstycke

(Ursprungligen publicerad 21 april 2011)

(Bilder: Tro Durand; Emily Ho; Emma Christensen; Tro Durand)