Bra fråga: Kan min matprocessor göra mer?

Kära Kök,

Min matberedare är utmärkt för att göra pesto, men vad kan jag använda det för? Jag känner att jag inte får tillräckligt med det här verktyget. Jag använde det en gång för att göra gazpacho och jag hamnade med ett ojämnt grönsaksslam.

Kan du dela några tips?

JV

(Till alla goda frågor)

JV,

Tack för att du skickade en fråga. Högsäsongen blir så upptagen i köket. Det här är en bra tid att tänka på smarta korta skärningar.

Om du har en Cusinart-märkesmatare, kom det sannolikt med tre blad – strimling, skivning och det vanliga S-formade degbladet. När jag först fick min matprocessor hade jag bråttom att hugga upp lök för en stor sats tomatsås. Jag skalade och kärnade löken och sätta in dem med degbladet. Det som kom ut var ett vattent “slam” som liknar vad du nämner i din fråga.

Eftersom jag inte hade några mer lök eller mycket tid lägger jag dessa lök i min sås. Det här första försöket att använda en kortslutare för livsmedelsprocessorer bröt ut det värsta i löken. De blev fibrösa, nästan limiga och gav min sås en hemsk känsla.

Efter den katastrofen experimenterade jag med matförädling en lök med var och en av mina Cusinarts blad. Ta processorn genom steg och se vad det kan göra för dig.

Med lite övning har min matprocessor blivit oumbärlig. Strimlingsbladet fungerar för coleslaw, medan jag vänder på skivaren för stora tunna, jämnt skivor morötter för en soppa eller korv för en aptitretarebricka. Jag använder pastrybladet för bakverk och för spenat kronärtskocka. Den klementinska kakan vi publicerade igår är ett annat roligt matprocessorrecept. Tyvärr kommer matprocessorn inte ersätta knivarbetet när du letar efter perfekta kuber av grönsaker.

Jag gör ofta köttfärs i matberedaren. Jag använder den för att hugga upp lök, vitlök och morötter. Jag lägger till markköttet (trodde jag hörde att jag också kunde använda processorn för att hugga köttet) och sedan brödsmulor, ägg och kryddor. Det är allt gjort, allt i matprocessorns skål.

Kolla in den här tråden på Chowhound för mer på det köttfärsreceptet och en genomgående debatt om för och nackdelar med att använda en matberedare.

Jag undrar om de flesta köksläsare har matprocessorer och, om du gör, hur ofta använder du det? Har du fler tips för JV?