Bokrecension: Roast Chicken and Other Stories

Med Nigel Slater, Nigella Lawson och Jamie Oliver bland ledarna av nuvarande brittiska kockar eller kockar som skriver, verkar det som om några av de mest spännande idéerna om att äta och mat kommer från över dammen med en brittisk accent. Ange nu Simon Hopkinson, med Roast Chicken och andra berättelser.

Liksom hans landsmän är Hopkinson djupt intresserad av att göra och äta mat som framkallar känslor och minnen. Bara skumma introduktionen och du ser att det här inte är en bok om att få middag på bordet men om att göra mat som spelar roll. Hopkinson läckerheter i ärliga ingredienser och recept som framhäver smaken över estetik, med en röst som är perfekt perfekt för alla som älskar ett glas vin och en bra chatt vid huggning.

Som titeln indikerar är grillad kyckling en av Hopkinsons stora kärlek, gnidad med smör och kryddat helt enkelt med en citron och en viss timjan. Det är inte ett nytt recept, men en så perfekt att du aldrig behöver någon annan. Jag var skeptisk till braised endiv, simmade långsamt i två timmar (som han själv nämner, det verkar som en väldigt lång tid), men den här mannen vet sin cikoria – det var härligt. Och för sin petit pot au chocolat är det mer creme än vanilja: en intensiv rik efterrätt med en mörk “skorpa” som tycks ha en silkeslen under.

Organiserad alfabetiskt av ingrediens med nyckfulla illustrationer, gör Hopkinson det bekanta fräscha samtidigt som han erbjuder nya tankar om allt från ansjovis och ceps (porcinis) till saffran och min personliga favorit “fläskbitar och baconbitar”.

Om du älskar att läsa kokböcker, vill du curl upp med Roast Chicken och andra berättelser. Och om du älskar att laga mat, vill du inte lämna spisen till våren om du hänger med Hopkinson i ditt kök.

• Beställa Roast Chicken och andra berättelser, $ 16.87 på Amazon

Det här är av Suzanne, som står för en av våra nya författarpositioner. Välkommen Suzanne!