Bokrecension: Mission Street Food Recept och Idéer från en otrolig restaurang

Mission Street Food Det är inte riktigt en kokbok, men det är inte heller en kokbok heller. Det har recept, ja, men mer än hälften av boken tas upp med den välskända och fascinerande berättelsen om hur San Francisco Mission Street Food, en popup-restaurang i en restaurang, föddes, morfed, blev syskon och morphed igen. Det är en övertygande, helt San Francisco-historia, en som jag läste som en roman, uppstått i sängen långt före min sängtid.

Som den legendariska popup-restaurangen heter den efter, Mission Street Food kommer inte att vädja till dem med konventionella förväntningar. Maten bilder är grovt sköt (bilderna i köket kommer att bekräfta vissa människors rädsla och stereotyper) och det finns en rolig men gruslig historia som innebär en ganska plump råtta. Men de med en uppskattning för en hoppa-före-du-tänka-för-hård-om-det-attityd och prydlig, okonventionell, ballsy, ögonrullerande utsökt mat kommer att vara glada och inspirerade av denna saga.

Men hur är recepten? Även om detta inte är den typ av kockbok som hämtas klockan 5 för att hjälpa dig att få middag på bordet, finns det mycket att lära dig här. Till exempel beskriver nio väldigt hjälpsamma sidor hur man förbereda och laga en ribeye-biff, följt av ett enkelt biff-tostada-recept (krispig majs tortilla, caper aioli, sällsynt ribeye, rädisa, tomatillo, vattenkrämer, lime.) Ytterligare recept inkluderar Braised Sausage, och Marrow-Fylld bläckfisk.

Det finns också en läcker Bacon Vinaigrette, Charred-Scallion Sour Cream och något som heter French Toast Crunch, som i grunden är en bit tjockt bröd som har rostat smör, belagts med socker, bruleed med en fackla och serveras i en gräddfil . Även det mer konventionella brownie receptet får lite MSF-kärlek när det serveras med en platta Brillat-Savarin-ost och en sprinkling av rostade hasselnötter.

Efter att ha haft stor ära av att äta på alla Mission Street Foods inkarnationer, från taco lastbil till pop-up restaurang-inom-en-restaurang till burger gemensamma till fancy-fine dining etablering och tillbaka igen till dess nuvarande Mission kinesisk mat, kan jag intyga på den ärliga, galen och spännande läckerheten av maten. Och deras “affärsmodell” som ger en procentandel (och ibland allt) av deras vinster till mat välgörenheter håller bara mitt ljus av kärlek brinner ljusare.

Slutsats: Om du letar efter en vanlig kokbok erfarenhet, är den här boken förmodligen inte för dig. Men om du vill bli utmanad och inspirerad att skapa något som aldrig har gjorts tidigare, tveka inte. Precis som de människor som gjorde Mission Street Food (restaurangen) tar det en odd men mäktig kombination av kraft, oräddhet och naivitet att dra av den här typen av matlagning. Är du med? Det finns bara ett sätt att ta reda på.

Detaljerna: Hårt lock utan dammjacka; 223 sidor, fullfärgsbilder hela; ett helt kapitel berättat i serietidningsformat; index; några dussin recept plus flera diagram och fascinerande listor; diverse och fascinerande uppsatser om ämnen som Orientalism, Popeye’s Chicken, och Countercultural Capital. Detta är McSweenys första utgåva från deras nya omättliga avtryck.

Mer: Eater SF gjorde en serie på Mission Street Food boken, som hittades här.

Förstår: Mission Street Food: Recept och idéer från en otvivelös restaurang av Anthony Myint och Karen Leibowitz, 19,10 kr från Amazon.