9-Bottle Bar Guide till Hemlagad Sweet Vermouth

(Bildkredit: Roger Kamholz)

Om du har hållit på med The 9-Bottle Bar den här månaden har du nu lärt dig att söt vermouth består av vin som har blivit förstärkt med ytterligare alkohol. infused (eller “aromatiserad”) med en mängd olika botaniska ingredienser, varav en ska vara artemisia absinthium, vermouths namneämnd, mer känd som stor malurt och sötad med bränt socker.

Processen låter enkelt nog – och därmed frågar frågan: Kan man göra vermouth hemma?

Svaret är ja – söt vermouth är mogen för hemmaxperimentation. Med en enkel uppsättning ingredienser och en grundläggande förståelse för hur vermouth görs kan den ambitiösa DIYeren enkelt börja skapa recept som passar hans eller hennes egen smak.

Med söt vermouth – med vermouths i allmänhet, verkligen – duken är till stor del blank och det finns gott om plats för konstnärlig licens. Har du någonsin försökt göra mulled vin runt semestern? Då är du väl på väg. Ingredienslistan kan ta lite mer ansträngning att samla, men att göra vermouth är inte så mycket mer komplicerat än att värma upp en sats mulledvin.

I stället för att tillhandahålla ett recept, vilket skulle ge en smal tolkning av vad söt vermouth kan vara, är det följande som följer av en primer, som är avsedd att sparka av ditt experiment.

(Bildkredit: Roger Kamholz)

Vinet

Historiskt producerade vinmakare vermouth från vin som de befann sig vara, låt oss säga, inte helt redo för prime time. Att lägga till örter och ytterligare alkohol var medel för att stabilisera vinet för längre hållbarhet och förbättra dess smak. Läran här är, är du välkommen att välja lätt, torrt, neutralt smaksatt och billigt vitt vin som basen av din hemgjorda vermouth. (Med andra ord, ingen anledning att använda de bra grejerna här.)

Varietals som italienska Trebbiano och franska Clairette blanche är ofta förknippade med vermouthproduktion, men oskad Chardonnay, Pinot Grigio och en mängd andra skulle fungera bra också.

Extraktionen

Infusion av vinet med smaken av ditt urval av botaniska ingredienser kan utföras på några sätt.

De snabbaste metoden är att koka hela mängden vin du använder i en kort bristning med örter och andra aromatiska ingredienser, och senare spänna, befästa och sötna blandningen.

en långsammare, mer kontrollerad metod är att dela upp din volym vin och smyga omkring en fjärdedel av det totala beloppet; Med denna metod kokar örterna och vinet i 10 minuter, ger eller tar, beroende på receptets skala. Efter en ansträngning användes den resulterande vätskan för att smaka resten av vinet tillsammans med socker och en anda som brandy.

Kall infusion presenterar ett tredje alternativ, där vin och botanik blandas på en sval, mörk plats för upp till 10 dagar.

Sockret

Som nämnts ovan, bränt socker är en viktig del av söt vermouth – ibland så mycket som 15 procent av dess volym. Det bidrar inte bara till att balansera sötnos för att spela mot de bittra och örtformiga elementen, de djupa, kanderade tonerna av karamell ger en rik, rödbrun färg.

I recept för söt vermouth är en vanlig metod för att karamellisera sockret att värma den med tillräckligt med vatten för att skapa en sandliknande konsistens, rör om tills det är väl karamelliserat men inte bränt, och till sist lägg till lite brandy eller den egna andan för att fullständigt lösa upp blandningen. (Ett förhållande mellan 3: 1 och 2: 1 gram socker till millimeter av andan ska fungera bra.)

(Bildkredit: Roger Kamholz)

The Botanicals

Den riktigt roliga att experimentera med din egen hemlagad vermouth är att hitta en blandning av botaniska som passar din smak. Utöver förslaget om att inkludera en mått av malurt för skullens äkthet (för att inte tala om lite nödvändig bitterhet) finns det verkligen inga regler. Nedan är bara en handfull ingredienser som vanligtvis ingår i söta vermouth recept.

Bittering Agents

 • Malört
 • Salvia
 • Gentian rot
 • Chinchona bark
 • Torkad apelsinskal
 • humle

Bakverkskryddor & Smak

 • Kryddnejlika
 • Kanel
 • Ingefära
 • Stjärnanis
 • Korianderfrö
 • Vaniljböna

Örter och bortom

 • Basilika
 • Timjan
 • Oregano
 • Kamomill
 • enbär
 • Rosblad

Målet med att infundera basvinet är att hitta en blandning och ett förhållande mellan ingredienser som ger ett balanserat, smakfullt resultat.

En sak: lite går långt! Börja dina infusioner med små mängder av varje ingrediens för att testa deras relativa styrka och justera sedan. Om smaken av en given komponent inte kommer igenom tillräckligt starkt, koka den ingrediensen snabbt enbart med lite vin, påfrestning och tillsätt det infuserade vinet till det större partiet du har gått.