8 brittiska smaktillsatser och såser du måste försöka

Jag brukade tänka om det skulle finnas en internationell konditorkonkurrens, ranch dressing – oavsett varumärke – skulle vinna, hands-down. Men sedan flyttade jag till U.K. och upptäckte att deras ranchutbud var högst två varumärken, och inte heller smakade som mitt moderlands dressing.

Liksom alla internationella rörelser tar det tid att acklimatisera sig till nya omgivningar, och att hitta din väg runt stormarknadens gångar är en del av assimileringen. Medan jag väntade på att min mamma skulle skicka ranchens kryddpaket via snigelpost, var jag tvungen att förgrena mig till det okända – varumärken, smaker, kryddnivåer.

När månaderna och åren av min utvandring passerade upptäckte jag mer och mer kryddor och såser att älska. Jag skulle ta med flaskor tillbaka till USA för att dela med familj och vänner. Några burkar hittade sig i julstrumpor och vårdpaket. Snart nog var mitt brittiska skafferi fyllt med mer lokala kryddor än importerade, och så borde det vara.

Det är tills jag flyttade tillbaka till USA och önskade mina favoriter från mina andra hemland kunde hittas lättare stateside. Efter att ha levt (och doppat, klädd, sprids och sauced) på båda sidor om dammen är jag inte längre säker på ranchens chans att vinna. Dessa mäktiga brittiska kryddor och såser ska inte underskattas.

Ett inlägg som delas av newfolk (@newfolk_cafe) på

1. Piccalilli

Låt inte den ljusgula nyansen avvärja dig – det är bara gurkmeja. Denna chunky, tangy relish gjord av inlagda grönsaker och kryddor är det perfekta ackompanjemanget för kött och ost. Lägg till en ostbord eller sätt den bredvid ketchupen på en grill.

Ett inlägg som delas av Louise Doherty (@ l.o.u.d.o.h) den

2. Branston Pickle

Den här klibbiga brown relishen är sötare än den ovan nämnda Piccalilli, men packar fortfarande ett slag. Innehåller kakad grönsaker och frukt, kommer denna chutney i olika nivåer av chunkiness, som jag uppskattar. Men du gillar det, Branston Pickle är ett kök måste-ha och går bra med en stark cheddar. Ost-och-pickle (som i Branston) smörgåsar är en sak i U.K., och med god anledning.

Ett inlägg som delas av Jordan Stewart (@ jordan.stewart3) den

3. Salladkräme

Sett överallt från pubbord till födelsedagsfester till min svärmors kylskåp, är denna salladsdressing i princip Mayo blandad med ättika och socker. Denna sås var en 1940-talet krigstimma – ett alternativ till majonnäs och ketchup, som var dyrt och svårt att komma med – men är ofta snubbed i dessa dagar. Jag är dock fortfarande en lojal fan. Och låt inte namnet lura dig – det är gott på mer än bara sallad.

Ett inlägg som delas av Abi Jens (@ absss21) den

4. HP sås

Med hänvisning till “brun sås”, är det här populära bordkondimentet gissat det, brunt – och vinegary, lite sött och tjockare än A1 sås. I USA är HP sås antagligen den mest distribuerade av de brittiska bordssympanierna, men jag är alltid förvånad över hur få amerikaner faktiskt vet det. Nästa gång du når A1, försök HP istället.

Ett inlägg som delas av Christopher Astley (@ chris4349) den

5. Mintsås

Serveras med lamm som en del av en söndagsröd, mintsås finns tillgängligt på brittiska restauranger och pubar och i hem runt om i landet. Blandningen av mint, ättika och socker är ibland drizzled på mjuka ärtor, ett klassiskt ackompanjemang för fisk och chips. Leftover sås fungerar bra i gurksallad eller läggs till yoghurt för att göra ett dopp.

Ett inlägg som delas av Lena B (@princesslenabean) den

6. Lemon Curd

Citron ost är en välkänd ingrediens i desserter i USA, men i Förenade kungariket är det också helt acceptabelt att spridas på frukostartiklar som toast eller crumpets. Smooth and tart, citron ostmassa är den perfekta behandla för att börja din dag. Flytta över, Nutella.

Ett inlägg som delas av Polly (@vintagemunchkin) på

7. Custard

Det är svårt att tro att jag någonsin levt ett liv utan vanilja. Medan det lätt kan vara hemlagad, kan en burk av Ambrosia Devon vanilj eller den pulveriserade Fågelversionen göra. Serveras varm eller kall, vanilj är ett fantastiskt alternativ till vispgrädde eller glass.

Ett inlägg som delas av Kitty G. (@justkittying) på

8. Clotted Cream

Min favorit del av eftermiddagste är scones, men bara för att de kommer med clotted cream. Tjock och rik, en docka går långt. Hjälmlagad eller från en burk klumpad grädde kommer aldrig att slösa bort. Det är fantastiskt spridda på scones eller höggrad på grillad frukt eller ätas direkt av en sked.