5 Överraskande fakta om lönnsirap

Ett bubblande kärl av lönnsaft

(Bildkredit: Cambria Bold)

Igår visade jag dig hur lönnsirap görs på familjen Robb i Brattleboro, Vermont. Medan jag turnerade gården lärde jag mig några överraskande saker om lönnsirap. Visste du till exempel att du inte behöver kasta bort lönnsirap om det blir lite mögel på den? Här är vad du borde göra istället, och andra överraskande fakta om denna söta sirap.

Helen har ett urval av dagens sirap, som hon håller bredvid industristandardflaskor för att jämföra färg och klarhet.

(Bildkredit: Cambria Bold)

Det tar 40 liter lönnsaft att göra 1 liter lönnsirap.

Om du undrar varför ren lönnsirap är dyr, här är ditt svar. Du måste koka ton av lönnsaft för att få en liten mängd sirap. Robb gården producerar cirka 500 liter lönnsirap om året. Det är 20 000 liter lönnsoppa som de behöver skörda, pumpa och koka under en säsong!

Ett träd tar ungefär 40 år att vara tillräckligt stor för att knacka på lönnsirap.

För att få de massiva mängderna lönnsaft måste du börja med ett moget sockerlönträd, och det tar ungefär 40 år. Något yngre än det bara kommer inte fungera bra.

Om du lägger ett glas vatten och ett glas lönnsap sida vid sida, skulle du inte kunna berätta skillnaden.

När lönnsaft kommer ut ur trädet, det ser ut som vatten. Det är bara när du koka det ner så att det börjar tjockna och ta på sig dess signatur gyllene eller gula färg.

Den bästa pannkaka Recept: Loftiga Kärnmjölk Pannkakor

(Bildkredit: Dana Velden)

Om du någonsin får mögel på lönnsirap, behöver du bara värma den.

Om en burk lönnsirap har ordentligt tätats, kommer den att hålla för alltid på din hyllan. Öppna flaskor ska hållas i kylskåpet där de kommer att ligga i flera månader. Om du någonsin hittar en liten mögel på din lönnsirap, släng den inte bort. Ta bara bort formen, häll sirapen i en kruka på spisen och värma upp den till 180 grader Fahrenheit. Det här är den temperatur som sirapen upphettas till före tappning, så det är tillräckligt varmt för att döda några bakterier. Häll det tillbaka i din flaska, håll det i kylskåpet, och du mår bra!

Betyg A är inte bättre än Grade B. Det är inte heller värre.

En av de största missuppfattningarna kring lönnsirapskvaliteter – och anledningen till att klassificerings- och märkningssystemet helt förändrats i år – är att A-lönnsirap på något sätt är bättre (eller sämre) än grad B, eller att betyg B är bättre (eller sämre) än grad A. Förvirrad?

Faktum är att de två graderna inte säger någonting om kvalitet; Det handlar om smak. Grad A är lättare med en subtil lönnsmak, medan Grad B är mörkare med en mer robust lönnsmak.

Men bli inte alltför fast i Grade A eller Grade B-saken, för de beteckningarna går bort. Med början i år använder Vermont ett nytt sirapsklassificeringssystem som syftar till att eliminera konsumentförvirring och anpassa sig närmare märkningssystemen i andra stater. All sirap är nu märkt Grade A, och det finns nya beskrivare som hjälper dig att förstå färg och smak:

Fancy → är nu → Ggammal med delikat smak

Grade A Medium Amber är nu → Amber med rik smak

Grade A Dark Amber är nu → Mörk med robust smak

Klass B är nu → Mörk med robust smak

Betyg C / Kommersiell är nu → Mycket mörk med stark smak