5 Matlagningsskräck och hur man står inför dem

(Bildkredit: Leela Cyd)

För det mesta tar den största risken man tar när man lagar ett recept att producera en oätlig måltid. Med detta sagt innebär matlagning vanligtvis värme eller eld, knivar och hetmetall – allt som kan vara farligt. Och om du själv har upplevt det eller hört talar från andra, brinner, skärningar och resor till ER händer. Detta orsakar för vissa en verklig rädsla för viss utrustning eller matlagningsmetoder, och i sin tur vägran att använda dem. Jag har ännu inte tagit ut min mandolin från skåpet sedan Great Thumb Slice Disaster 2010.

Men med en hälsosam dos av försiktighet och korrekt teknik behöver du inte frukta din köttfärs eller kockkniv. Och idag möter vi några av de farligaste köksverktygen och manövrarna, lär dig att använda dem på rätt och säkert sätt, och välkomna dem (och recept som använder dem) tillbaka till din kulinariska rotation.

(Bildkredit: Emma Christensen)

Rädsla # 1: Skär dig med en kniv

Om du lagar mat, kommer du att uppleva en nick eller ett snitt från en kniv, som oftast kommer från att flytta för fort, skära medan det är distraherat eller en mängd andra problem som lätt kan förhindras med korrekt hantering. Det betyder, ja, medan det här verktyget är naturligt skarpt, behöver det verkligen inte vara farligt.

Lösning: Practice Proper Knife Skills

Så vad är rätt knivkompetens? Säkerheten börjar med installationen, dvs med en skarp kniv och skärande ingredienser på ett skärbräda stabiliserat med en gummipanna eller en fuktig pappershandduk nedanför. Se till att du håller kniven och håller ingrediensen rätt och håller dina siffror säkra och intakta.

När du använder en kniv, börja långsamt när du övar dina nedskärningar, speciellt när du lär dig hur du hanterar hårdare, udda formade livsmedel som butternut squash. Slutligen lagra knivar säkert och tvätta dem med omsorg – istället för att sätta knivar i lådan i tvättstället för att tvätta senare, placera dem (hantera!) I en kopp för att undvika att doppa din hand i en tvålfat med fulla skarpa blad.

Ett annat viktigt tips för att undvika olyckor och ångest är att ha en professionell skärpa dina knivar för dig, vilket bara behöver hända en eller två gånger per år. Men om du är redo att möta skärpstenen (och känner dig som en dålig ryggkock), använd den här steg-för-steg-guiden för att säkert knyta dina knivar. Använd sedan ett stål för att hålla det skarpt resten av tiden.

Rädsla # 2: Den fräcka Mandoline

Mandolen är överlägset det mest fruktade matlagningsverktyget. (Och med goda skäl.) Bladen och tänderna är extremt skarpa, vilket gör det möjligt för dem att göra papperstunna skivor och exakta julienne-skär. Och om du håller ingredienser för hand kan du också snabbt gå från att skära en potatis för att skära fingrarna.

Lösning: Använd din fingerskydd (och gå långsamt)!

Men var inte rädd för mandolen. Få både effektivitet och säkerhet genom att köpa en modell med hand- eller fingervakt och rör sig långsamt och stadigt.

Rädsla # 3: Heta kokkärl

Oavsett om du har haft för lite kaffe eller sjunglar för många rätter på en gång, finns det potential att få en kortvarig förfall i dom och ta handtaget (eller sidan) av en hetpanna eller bakplåt utan en ugnsmitta. Jag är särskilt skyldig i detta när jag baka något i en stekpanna, placera den på disken för att svalna, och sedan glömma stunder senare att det kom rakt ur ugnen.

Lösning: Ställ ut ugnsluckor innan du börjar matlagning

Ett sätt att undvika detta misstag är att hålla ugnsvuden nära ugnen hela tiden, och om du bager något i en stekpanna ställer du ugnen mitt över det heta handtaget när det är ur ugnen tills det kyler.

Välj också ugnsmitts som täcker huvuddelen av underarmen och ge dig digitalt skicklighet, för att hjälpa till att stabilisera ditt grepp (speciellt vid lyftning av tyngre köksredskap) och förhindra brännskador från ugnsstället.

(Bildkrediter: Anjali Prasertong)

Rädsla # 4: Tryckkokare

Liksom många av mina vänner har jag en tryckkokare som sitter oanvänd i skåpet. Varför? Jag är rädd för en explosion. Har du hört en tryckluftsdamp? Det låter som överhängande katastrof. Men jag har också sett massor av människor som använder dem med lätthet, det enda resultatet är löjligt anbudsmedel på under en timme. Inte en bomb av potatis och kycklingdelar. Så tydligt är det dags att övervinna tryckkokarens ångest och sätta det här verktyget på jobbet.

Lösning: Använd en modern modell och läs anvisningarna

För att säkert använda en tryckkokare, börja med att köpa en nyare modell; en hand-down kan inte ha alla säkerhetsförbättringar som har lagts till i nuvarande versioner (som låshandtag och säkerhetsventiler). Så splurge lite för säkerhetens skull.

Läs sedan bruksanvisningen för att förstå hur du rengör och lagrar din tryckkokare ordentligt, håll ventilerna urkorkade och tätningar ur torkning. Välj en tryckfrigörningsmetod som är bäst för din modell och recept. Och slutligen tippa potten bort från dig när du tar bort locket för att undvika kontakt med den heta ångan.

(Bildkredit: Leela Cyd)

Rädsla # 5: Deep Frying

Rädslan om het olja är mycket verklig. Med temperaturer över 350 ° F kan het olja sticka, bränna och ja, orsaka bränder om de används felaktigt. Men med försiktighet och know-how kan du skarpa och steka utan någon farlig splash.

Lösning: Var beredd och håll dig torr

Först, se till att ha en brandsläckare till hands. Kom då ihåg att oljan aldrig blandas med öppna flammor eller vatten. Eftersom oljan är mycket brandfarlig, kan den snabbt komma från att steka kycklingen för att steka på köket om det kommer i kontakt med flammorna från din spis. För att undvika oljespill ska du inte fylla på din djupfryser eller kruka eller stekpanna. Lämna utrymme för att oljan stiger när ingredienser läggs till. Och stek i små satser.

När det gäller vatten, när det kommer i kontakt med het olja, förångas den till extremt het ånga (tänk: dåliga, dåliga brännskador). Det kan också orsaka oljespallning (fler brännskador), och i händelse av smutsbränder, orsakar oljan att stänk och flammor att sprida (husbrännskador). Så var noga med att hålla vatten långt ifrån olja och flammor, torka av krukor innan du lägger oljan och torkar av ingredienser innan du steker dem.

Använd sedan en termometer för att värma oljan till rätt temperatur och hålla den konsekvent. Var noga med att använda en skivad sked eller tang (ingen plast!) För att försiktigt sänka, flipa och ta bort ingredienser från oljan. Låt alltid överskott av olja droppa först i pannan innan du överför den till en handduksfodrad platta eller ett ark (kom ihåg: ingen kontakt med flammor). Och om du vill ytterligare undvika att utlösa röklarm och långvariga dofter, gör du bara friteringen utomhus.

När stekningen är färdig, låt din djupfrysare (eller tung pott eller stekpanna) helt svalna innan du rengör. Och kolla in USDAs tips för mer information om lämpliga stekningsprocedurer.

* * *

Hur gjorde vi det Hörde vi det mesta av kökets rädsla du har när du lagar mat? Berätta om det finns andra som håller dig tillbaka!