5 frågor som alla fortfarande har om partiketikett och de nya svaren

När det gäller festetikett, ändras några regler aldrig: Sätt din servett på knäet, ät med din mun stängd, säg tack. Men tack vare de moderna, informella tiderna vi lever i förändras eller förändras andra regler helt beroende på sammanhanget eller publiken. Så vad ska en etikettentusiast göra?

Här är fem parti-etikettfrågor som fortfarande springer upp människor och hur vi tycker att det är okej att hantera dem nu.

(Bildkredit: Alexis Buryk)

1. Är inbjudan till e-postparty äntligen okej?

ja! Bröllopsinbjudningar kan vara den enda inbjudan som fortfarande kör på papperståg. För alla andra typer av fest är det vanligtvis helt bra att skicka en e-postinbjudan eller evite – speciellt när webbplatser som Paperless Post gör det så att du inte behöver offra en skiva av stil eller klass i processen.

Vad är det fortfarande okej? Glömmer att RSVP. Det spelar ingen roll om inbjudan är papper, digital eller e-postkedja – om du är inbjuden till middag eller fest, är du skyldig värden ett tydligt svar på huruvida du ska delta. Och om du svarar ja, så dyker upp! Flaking kommer alltid att vara en faux-pax.

Läs mer: Det rätta sättet att svara på en middagsinbjudan

2. Är det acceptabelt att be gästerna att ta av sig sina skor?

Den här frågan delar fortfarande människor, men här är min tanke: Om det är en liten, informell middag (sex personer eller mindre), ja, det är okej att vänligen be dina gäster att ta bort sina skor när de kommer. (Bättre än är att leda med exempel genom att lämna två eller tre par av dina skor vid dörren och sedan ge en liten korg med tofflor så att gästerna får tanken.) Men om du är värd för en större, snyggare cocktailparty med mer än sex personer, massor av mingling och gästerna klädd upp för tillfället, då nej det är inte längre okej.

Varför? Eftersom du på den tiden frågar någon att ta bort vad som förmodligen var ett snyggt tillägg till deras outfit för natten, och om de har gått i besväret med att klä sig upp för att komma ut till din fest, ha dem dike sina skor på dörr och kudde runt i strumpor eller nakna fötter är både en sartorial och social buzzkill.

Men det är ditt hus, dina regler vissa skulle säga. Medan det är underbart att hålla fast vid en policy utan husvagn för regelbundet vardag, är fester ett steg utanför av regelbundet liv, och så böjning av reglerna är en del av spelet. (Naturligtvis, om det är helt lerigt eller snöigt, hoppas jag att mina gäster skulle ta av sig sina skor utan att jag säger något, som jag förväntar mig att de kan förvänta sig av mig!)

Om du är fast över att du inte har skor i ditt hus, så låt dina gäster i förväg veta med lite självförsvagande “skäm bort mig” i din inbjudan (humor är en bra buffert mot brott). Du kan också bara vända hela saken på huvudet genom att ha en Fancy Socks party eller något!

(Bildkredit: Gabriela Herman)

3. Om en värd ges en flaska vin, är han skyldig att öppna och servera den den kvällen?

Om vinet var en tack-för-värdgåva, är det bara det – en gåva – och därför är det helt upp till värden vad han vill göra med det. Han kan välja att servera den med middag, eller han kan lägga den bort för att njuta av senare. Hur som helst är det hans prerogativ helt!

Om dock värden föreslog att ta en flaska vin som svar på den bästa middagsgästen någonsin frågar vad de kan göra för att hjälpa till så ja, värden förväntas öppna flaskan och servera den den kvällen. Detsamma gäller för något objekt från den gäst som är direkt relaterad till kvällens måltid, som en sidrätter eller dessert. Dessa saker borde alltid serveras den kvällen och resterna kvar med värden.

4. Är det okej, som gäst, att skicka partybilder till sociala medier?

Inte utan att kontrollera med värdarna först! Det är bara artigt att låta dem diktera hur mycket parti de vill ha delat på sociala medier. De kan ha skäl att vilja hålla den privat eller lågmäld. Om du har gemensamma vänner som inte var inbjudna, skickar du till exempel festbilder taggade med alla andra som var inbjudet bokar i grund och botten din värd på en enkelriktad biljett till Awkward Town. Var inte den killen. (Dela aldrig någonsin bilder av andras barn utan deras uttryckliga tillstånd!)

Naturligtvis kan dina värdar mycket väl vara de människor som inte bara har en fest, men skapar en hashtag för den – #alexandannieknowhowtoparty! – så i det fallet, på alla sätt socialt upp det. Men igen, var uppmärksam och fråga först.

(Bildkredit: Andrea Bemis)

5. Allvarligt – vad är reglerna när det gäller att begära och tillgodose kostbegränsningar?

Detta fortsätter att vara en etikettbegrepp: Är det onus på gäst eller värd att rymma kostbegränsningar och preferenser? Skulle en värd göra vad som är nödvändigt för att hennes gäst ska trivas, eller ska en gäst vara flexibel och tillmötesgående för värdens ansträngningar?

Här är scoop: En gästs mat allergier eller långvarig mat livsstilar av religiösa eller medicinska skäl garanterar alltid boende från värdens sida en gästs mat preferenser låt bli.

Vad är en matpreference? En matpreference är för det mesta något som är inte en medicinsk, religiös eller djupt filosofisk anledning (vegetarianism, veganism) för att undvika en viss mat. Om du undviker en mat bara för att gå ner i vikt, till exempel, eller för att du inte gillar smaken av den, eller för någon annan personlig orsak som inte är livshotande, det är en livsmedelspreferens. I så fall är vidmakthållandet av en livsmedelspreferens upp till gästen, inte värden … såvida inte värden bestämmer sig för att ta det på sig själv!

Vad detta betyder praktiskt taget: När du accepterar en middagsinbjudan, bör du ange en matallergi eller livsstil (veganism, vegetarianism, kosher) framåt, men säg inte en matföreläggning om du inte är frågad – och till och med då ta en lätthandsinriktad tillvägagångssätt och placera Prep börda på dig själv.

Om din värd frågar till exempel om det finns några livsmedel som du undviker kan du säga “Tack så mycket för att fråga! Jag äter faktiskt inte mycket korn nu, men om det inte fungerar med din meny , Jag skulle gärna ta en stor sallad! ” På så sätt lämnar det upp till din värd att säga att hon är glad att tillgodose din preferens i hennes meny eller att ta upp ditt erbjudande.

Vilka andra etikettregler bor du i denna nya ålder?