Zašto umaknuti osušene grah 24 sata

Dugo sam zanemarivao upute za namakanje suhih graha. Volim grah i jesti grašak suhog graha gotovo svaki tjedan – njihova mesna, kremasta tekstura i ukusi su samo divni, a njihovi složeni proteini i ugljikohidrati izvrstan su dodatak svakoj prehrani. Ali imam metodu kuhanja koja stvarno ne zahtijeva namakanje i općenito ne planiram dovoljno naprijed da ih natapnem. Ali sada sam potpuno promijenio moju melodiju – i evo zašto.

Prije nekoliko tjedana odlučio sam natapati grašak graha prije nego što sam ih kuhala – samo kako bi malo pojačao kuhanje. Ali onda sam se omalovažavao, a ja nisam imao vremena kuhati grah one noći. Stavio sam grah i njihovu namakanju vode u hladnjak i nisam se vratio na njih 24 sata.

Kuhala sam grah uobičajenom, u pokrivenom loncu u pećnici. Ispali su se kremasti i ukusni – kao što obično rade. Razlika je došla u našem, digestivnom odgovoru na grah. Iako moj muž i ja jedemo puno graha, s njima još uvijek imamo probavne poteškoće. Ali ovaj grah bio je drukčiji – bez ikakvih problema!

Počeo sam se pitati je li to imao veze s vremenom omamljivanja; neki kuhari kažu da će dulji namakanje pomoći bežama da postanu probavljivi, a nakon nekoliko seta više graha, spremna sam se složiti s njima.

Što misliš? Nanosiš grah davno? Pomaže li vam da ih probavite? Ili je to možda samo u mojoj mašti?

Bez obzira na to, definitivno sam promijenio svoju perspektivu na namakanje graha; Pokušavam razmišljati dan ispred sebe i upijati ih još dulje.

Povezano: Pomozite! Kako pravilno kuhati lonac graha?

(Slika: Faith Durand)