Zašto su sušeni Shiitake gljive trebali biti u vašem špama

(Slika: Christine Gallary)

Aromatizirani shiitake gljive takvi su temelji azijske kuhinje. Imaju intenzivan okus koji me uvijek podsjeća na kuhanje moje kineske bake, gdje je koristila shiitake gljive u juhama, braštima i hranom. Moja baka je uvijek imala veliku staklenu posudu osušenih shiitake gljiva u njezinoj spremištu, a ja sam također pokupila tu naviku!

(Slika: Christine Gallary)

Osušeni shiitake gljive lako mogu dodati duboko ukusan okus, umami, na jela. Volim ih razmišljati kao zdrave male udarce okusa jer ne sadrže masti, pa ih čak i vegani mogu jesti.

Dok su svježi shiitake gljive jednako ukusni, mogu biti teže pronaći, tako da osušeni shiitake gljive koje se nalaze u vašoj spremištu znači da uvijek imate ukusan sastojak na dohvat ruke. Oni se lako mogu naći na azijskim tržištima i mogu trajati mjesecima, možda čak godinama, ako se pohranjuju u hermetični spremnik na hladnom mjestu ili u hladnjaku.

Dolazim za suhe shiitake gljive pri izradi kineske ljepljive riže ili japanske ili kineske juhe ili bujona, a kada trebam još jedan sastojak za dodavanje prskanja.

Ali najbolji dio o ovim sušenim gljivama? Budući da ih morate rehidrirati u vrućoj vodi prije nego što se mogu upotrijebiti, tekućina za gljiva koja vam je ostala je ukusan bonus sastojak! Ne otpada tekućinu – koristite ga na mjestu pileće juhe ili kao temelj umaka.

(Slika: TAGSTOCK1 / Shutterstock)

Kako koristiti suhe Shiitake gljive u mjestu svježih šiitake gljiva

Dok su svježi shiitake gljive definitivno mekše i vrlo brzo kuhaju, smatram da su ispravno rehidrirani suhi gljivi gotovo jednako dobri i zapravo imaju dublji okus. Stavite suhe shiitake gljive u toplotnu zdjelu i dodajte jako vruću ili čak kipuću vodu da biste je pokrili za nekoliko centimetara. Neka gljive sjednu najmanje 20 minuta dok kape ne budu natjerane.

Kada su gljive nježne, izbacite ih i iscijedite višak vode rukama. Odrezati i odbaciti teške stabljike, a kape su spremne kuhati. Ako želite koristiti tekućinu za gljiva, polagano sipajte tekućinu u mjernu posudu, ali zaustavite se kada dođete do dlake na dnu.

Vruća i kisela juha

(Slika: Kelli Foster)

Osušeni Shiitake Gljive Recepti

  • Vruća i kisela juha
  • Smeđa zrna riže s Shiitake gljivama i zelenima
  • Jesen Udon s povrćem