Za ljubitelje, Fourme D’Ambert: Plava ljubavi

Nakon posljednjeg tjedna posta na sireima koji vas nagrizaju, iz nekih je komentara bilo jasno da jedan stil sira ima osobitu sposobnost nadahnuti heeby jeebies: plavi sir.

I tako, mislio sam da je potrebna preporuka za početnu plavu boju, koja je vrlo dostupna i prilično pouzdana, ako ga možete pronaći od dobrog proizvođača. Ako ste spremni preuzeti izazov ostaviti svoje stare pupoljke u prašini, nagrade imaju ogroman potencijal.

Postati plava ljubavnik otvara mnoga vrata za mnoga sretna okusa iskustva. Fourme D’Ambert je jedan od najcjenjenijih bluesa. Samo će vas ugristi ako se radi o zrelom kraju svog života. Kad mladi, plavi sjaj ne kao zraka koja pukne, već kao zraka koja pjeva. Nije užasno složeno, a iako je jasno da postoji dobra količina plavog zalihe, vene zapravo daju baršunastu teksturu razbijanjem kreme. To nije krhka, stick-to-your-zubne plave (iako to nema ničeg lošeg).

Fourme D’Ambert jedan je od najstarijih sireva u Francuskoj, te je 2002. godine dobio svoju zaštitu od AOC-a. Njegova proizvodnja kreće se od malog poljoprivrednika, ili farma zajedno sa zgradama, do industrijskog. U Francuskoj ga možete pronaći s sirovim mlijekom, ali većina verzija u državama je pasterizirana. Okus je eggy, bogat i blago nutty, s različitim notama teških vrhnja. Gotovo je okus smanjene krema: gusta, mastan, i pun mliječnog maslaca. Za razliku od Roquefort, neće se zadržati s prigušnim odjekom.

Blues uzima dobro slatke stvari poput sušenog voća, meda i kandiranog oraha. Ako uzmete eksperimentalnu zaradu, nemojte ići bez prijatelja za kupanje. Najbolje oklade su osušene trešnje, voće i orašasti kruh, čokolada, slatka vina ili slatko utvrđena vina poput luke i šerina. Tamni, čokoladni čvrsti također je prilično spektakularan. Alternativno, sa svojim stranama možete ići ukusnije, s tamnim, zdravim pumpernickelovim kruhom, sušenim jelima i maslinama. Ali nemojte to ići sami ako dajete još jednu šansu. Možda samo pronalaziš stil previše jak vlastiti. Hej, čak i neki narod postati ukusniji s nekim čvrste i čokolade u vuču.

Kada je posebno mlado i blago, Fourme D’Ambert čita gotovo kao sir od sira ako ne obraćate pažnju. Smiješno je kako se oči mogu igrati s našom percepcijom hrane. To je istina posebno u slučaju plavog sira, koji se lako može suditi – ili pogrešno procijeniti, ovisno o slučaju – samo po svojoj boji. (Sada, sad, sir može biti prilično dubok.)

Ova pojava je slična onome kako crvena vina često čitaju kao bijela u slijepoj degustaciji. Profesionalno vrednovanje vina često se događa u crnim čašama vina, tako da se kušač može usredotočiti na sam vino, a ne na vinu kao bijele ili crvene. Koliko ste nesvjesno isključili plavi sir zbog svoje boja i što ti razmišljati to će imati okus? Uzeti u obzir da.

Nora Singley je strastveni zaljubljenik u sir, a već neko vrijeme bio je sir i direktor obrazovanja u Murrayovoj trgovini sirovima u New Yorku, gdje nastavlja podučavati klasi sojke za javnost. Trenutno je asistent TV kuhar na The Martha Stewart Showu.

Related: Zašto je Blue Cheese Blue?

(Slika: Nora Singley)